Na jaren leegstand wordt eind 1986 het vervallen pand Rechterstraat 62 gesloopt. Een unieke kapconstructie ten spijt.
Na jaren leegstand wordt eind 1986 het vervallen pand Rechterstraat 62 gesloopt. Een unieke kapconstructie ten spijt. Foto: Piet van Oers.

B O X T E L: K IJ K   N Ó U   'N S!



Aflevering 4 l In de onlangs gestarte fotorubriek van veranderde Boxtelse plekjes is de camera deze keer gericht op Rechterstraat 62, de plek waar sinds 1994 elektronicazaak Expert Van Erp is gevestigd. De foto linksboven is genomen in april 1987. Ruim tien jaar stond het winkelpand op die plek (kleine foto) leeg. 

Dat de voormalige slagerij van Jantje Beks niet zomaar werd gesloopt, had alles te maken met de volgens deskundigen historische waarde van de bouwval. Dat was een Kempisch verdiepingshuis waarvan er destijds in Brabant nog enkele bekend waren. Met name de kapconstructie was zeldzaam. Bovendien had het pand 17-eeuwse muurankers.

In november 1986 werd gestart met de sloopwerkzaamheden. Dat in het voorjaar daarop de leeggehaalde plek de voorpagina van deze krant haalde, had alles te maken met het aanpalende witte herenhuis. Ooit was daar tandarts Breuking gevestigd, maar op het moment van publicatie stond het bekend als Huize Oldenhove, een sociaal-medische opvanglocatie. 

Dat pand raakte verzakt, niet door de sloopwerkzaamheden maar door grondboringen die nodig waren voor de nieuwbouw. Er werd een herstelplan gemaakt voor het witte pand, maar daarvoor moesten de negen bewoners wel tijdelijk verhuizen naar een van de andere opvanghuizen van de stichting Groenhoven die huize Oldenhove exploiteerde.


Deze rubriek komt mede tot stand in samenwerking met de Beeldbank van Heemkunde Boxtel, die het analoge fotoarchief van Brabants Centrum digitaliseert.


Archieffoto's: Piet van Oers | Vergelijkingsfoto: Rini van Oirschot.


Sinds 1994 is elektronicazaak Expert Van Erp aan de Rechterstraat 62 te vinden.
De vroegere slagerij van Jantje Beks aan de Rechterstraat 62. Een destijds in Brabant nog zeldzaam voorbeeld van een Kempisch verdiepingshuis met een unieke kapconstructie en 17e-eeuwse muurankers.