Een vergadering van de Provinciale Staten in het provinciehuis in Den Bosch.
Een vergadering van de Provinciale Staten in het provinciehuis in Den Bosch. Foto: eigen collectie.

PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN GAAN DIT JAAR VOORAL OVER STIKSTOF EN WONEN

Naar de stembus: valt er wat te kiezen voor Boxtel?

Rens van den Elsen

We mogen weer naar de stembus. Woensdag 15 maart staan zowel de verkiezingen voor het bestuur van waterschap De Dommel als voor Provinciale Staten op het programma. Voor de Boxtelaar valt er genoeg te kiezen, mede omdat diverse kandidaten uit de gemeente op verkiesbare plekken staan. En allemaal hebben zij zo hun ideeën over hoe Brabant bestuurd moet worden...

De provincie is voor veel burgers een ver-van-hun-bed-show. Ondanks dat de beslissingen niet ver van de gemeente genomen worden, in het bekende hoge gebouw langs de A2 in Den Bosch. Er zijn genoeg onderwerpen die Boxtel raken en waar de provincie een vinger in de pap heeft. Denk aan PHS, maar ook woningbouwlocaties. 

Daarnaast speelt stikstof een grote rol. Vorige week besloten Gedeputeerde Staten (het dagelijks bestuur van de provincie) om geen vergunningen meer te verlenen die zorgen voor meer stikstofuitstoot op natuurgebieden. Laat Boxtel nu precies naast zo'n locatie liggen: de Kampina. Wat de lokale gevolgen zijn van de beslissing is nog niet duidelijk, maar dat veel zaken tot stilstand komen, is onvermijdbaar.

Het is aan de nieuwe Statenleden om Brabant, en dus ook Boxtel, weer voort te stuwen in de vaart der volkeren. Brabants Centrum sprak diverse dorpsgenoten die een gooi doen naar een zetel in het provinciehuis... 


Henriette van Hedel
(Alliantie)

De hoogst genoteerde Boxtelaar is Henriette van Hedel. Zij is de Brabantse lijsttrekker van de nieuwe partij Alliantie. Een groep die, naar eigen zeggen, bestaat uit ontevreden leden van gevestigde partijen zoals D66, VVD en CDA. ,,We zijn een bonte verzameling van het midden", geeft Van Hedel aan. 

Alliantie komt op voor de gewone mens, voor hen die zich niet gehoord voelen door de klassieke partijen, zo claimt de lijsttrekker. ,,Ons streven is het terugwinnen van het vertrouwen in de politiek. De afgelopen jaren is er veel misgegaan op veel gebieden, zoals bij de boeren, maar ook de energietransitie. En dan moet de omgevingswet nog ingevoerd worden! Daarnaast zijn voorzieningen in de zorg en het onderwijs bijna helemaal uitgekleed. Veel mensen zijn door de provincie in onzekerheid gelaten en dat kan zo niet langer", aldus Van Hedel.

Dat geldt wat Van Hedel betreft ook voor Boxtelse problemen, zoals de oplossingen voor PHS: ,,Wij zitten er voor de burger, dat is onze taak als volksvertegenwoordiger. Het kan niet zo zijn dat wie het beste kan lobbyen, het wel voor elkaar krijgt. Zo gaat het nu, maar zo zou het niet moeten werken."

EENZIJDIG

De kandidaten van Alliantie bestaan naast oud-leden van andere partijen ook uit bezorgde burgers en ondernemers, zoals Liempdenaar Toine Saris. Hij staat weliswaar niet op een verkiesbare plek, maar steunt het gedachtengoed van Alliantie van harte. ,,Ondernemers hebben zich te lang afzijdig gehouden van de politiek, dat hebben ze aan anderen overgelaten. Daardoor is het openbaar bestuur te eenzijdig geworden." 

Saris maakt zich al langer zorgen over wat er allemaal in Nederland gaande is, en dan vooral over het feit dat er niets lijkt te veranderen. ,,Het poldermodel is failliet. We zijn vastgelopen in een woud van regeltjes en uitzonderingen. Brabant komt stil te staan. Dat is mede ingegeven door economische winst als doel te hebben. Maatschappelijke winst zou het uitgangspunt moeten zijn."

Zowel Saris als lijsttrekker Van Hedel beseffen dat als Alliantie in de Provinciale Staten terecht komt, niet meteen alles is opgelost. ,,Maar iemand moet de eerste steen in het water gooien."


Kasper v/d Langenberg (D66)

Zijn gezicht is momenteel veelvuldig langs de Boxtelse wegen te bekennen. Kasper van de Langenberg staat op plek drie bij zijn partij D66 en zijn foto prijkt dan ook op de vele campagneborden. Volgens hem hebben de democraten het meest gebalanceerde programma van iedereen. De Boxtelaar maakt zich hard voor de juiste inrichting van onze provincie. ,,Ik heb planologie gestudeerd en daardoor heeft ruimtelijke ordening altijd mijn interesse gehad", vertelt hij. 

Heb je het nu over ruimtelijke ordening, dan komt het stikstofverhaal daar al snel bij kijken. Dat geldt helemaal voor Boxtel. Zo zijn de PHS-plannen erdoor al een keer op de schop gegaan, maar staat ook woningbouw op losse schroeven. Van de Langenberg: ,,We staan pal voor onze Boxtelse natuur, maar als we woningen willen blijven bouwen, dan moet dat ook gewoon kunnen." 

De Boxtelaar wil zich ook hard maken voor de bereikbaarheid van dorpen. ,,Kijk naar Boxtel, dat ligt centraal tussen drie grote steden die dankzij het NS-station goed te bezoeken zijn. Daarvoor komen mensen ook naar hier. Maar die bereikbaarheid staat onder druk door minder personeel en geld. Daar moeten we dus iets aan doen." 

Van de Langenberg streeft met zijn kandidatuur naar een bestuurbare provincie, met daarbij partijen aan het roer die hun verantwoordelijkheid durven nemen. Ook als dat minder populaire beslissingen zijn. ,,We hebben te lang alles gedaan met pappen en nathouden, maar de grenzen zijn bereikt. We hadden al veel eerder iets aan bijvoorbeeld de stikstofproblematiek moeten doen. Dat is niet gedaan en dus moeten wij het nu oplossen. Maar oplossen doen we met elkaar en niet over elkaar." (Foto: eigen collectie).


Wil van Pinxteren
(Lokaal Brabant)

Waar de andere Boxtelse kandidaten (relatief) nieuw zijn in de Provinciale politiek, is Wil van Pinxteren uit Esch gepokt en gemazeld. Namens de VVD was hij namelijk van 1995 tot 2002 al lid van de Provinciale Staten. Na een periode in de gemeenteraad van Haaren, keerde hij terug naar het provinciehuis onder de vlag van Lokaal Brabant. Hij mocht zelfs nog aantreden als gedeputeerde. 

Door het uiteenvallen van de Brabantse fractie van Forum voor Democratie, moest Van Pinxteren weer terug naar de oppositiebanken. Toch houdt dat hem niet tegen om weer een gooi te doen naar een plek in de Staten. ,,Ik sta dit keer bewust op plek vijf. We willen ruimte geven aan de huidige generatie. Maar als we een coalitie gaan vormen waar Lokaal Brabant aan mee doet, heb ik de bestuurlijke ervaring in huis", legt de Esschenaar uit.

Lokaal Brabant pakt het volgens Van Pinxteren anders aan: ,,We luisteren naar wat onafhankelijke lokale politieke partijen te zeggen hebben. Denk aan een Combinatie95 of Balans in Boxtel. Zij weten het best wat er speelt in hun omgeving. Maar we vinden ook dat de kracht van Brabant bij de inwoners ligt en dus gaan we ook met hen in gesprek. Zo bepalen we onze koers."

Natuurlijk staan stikstof en woningbouw bij de partij van de Esschenaar hoog in het vaandel. ,,Maar de provincie op slot gooien, zoals vorige week is gedaan, daar zouden wij nooit mee hebben ingestemd. Ja, er is een probleem, maar dat hebben we zelf gecreëerd door als provincie vooruit te willen lopen op het landelijke beleid. Waarom zouden we dat willen? Het levert ons niets op!" 

Wie zijn of haar stem lokaal wil houden, heeft dus genoeg keuze uit kandidaten uit de gemeente Boxtel. Maar er zijn nog zeventien andere partijen die meedingen naar een plek in het provinciehuis. Weet je nog niet op wie je wilt gaan stemmen? Er zijn diverse stemwijzers in omloop die je kunnen helpen. De meest bekende is te vinden via de website www.noordbrabant.stemwijzer.nl.

Henriette van Hedel uit Boxtel is lijsttrekker voor Alliantie. Toine Saris uit Liempde staat wat verder onderaan op de kandidatenlijst.
Afbeelding
Afbeelding
Henriette van Hedel uit Boxtel is lijsttrekker voor de nieuwe partij Alliantie. Toine Saris uit Liempde staat juist helemaal onderaan op de kandidatenlijst.