De brandweerkazerne van Liempde is 63 jaar oud. Zeer waarschijnlijk wordt het gebouw vervangen. Dan maakt de Veiligheidsregio Brabant-Noord, eigenaar van de kazerne, meteen een duurzaamheidsslag.
De brandweerkazerne van Liempde is 63 jaar oud. Zeer waarschijnlijk wordt het gebouw vervangen. Dan maakt de Veiligheidsregio Brabant-Noord, eigenaar van de kazerne, meteen een duurzaamheidsslag. Foto: Gerard Schalkx.

Hoogstwaarschijnlijk nieuwe brandweerkazerne in Liempde

Algemeen

Hij heeft nog geen officiële goedkeuring, maar Roelof Staal, teamleider materieel en huisvesting van Brandweer Brabant-Noord, acht de kans zeer groot dat Liempde een nieuwe brandweerkazerne krijgt. Veiligheidsregio Brabant-Noord (VRBN), eigenaar van het huidige pand aan de Oude Postbaan, meldt de voorgenomen nieuwbouw in zijn huisvestingsplan 2024-2027. 

Voor het project is zelfs al geld gereserveerd, namelijk 3,7 miljoen euro. De VRBN, waar de brandweer onder valt, wil begin 2024 starten met een locatieonderzoek in Liempde. Staal legt uit dat de 63 jaar oude post. ,,Het gebouw is verouderd en niet erg duurzaam, het heeft bijvoorbeeld nog enkel glas en stalen kozijnen. We maken elke vier jaar een investeringsplan voor renovatie en nieuwbouw van kazernes. We bezitten er meer dan dertig en kijken welke gebouwen aan onderhoud of vernieuwing toe zijn. Het pand in Liempde is aan vervanging toe.”

Voordat Staal keihard kan stellen dat het project doorgaat, moeten de gemeenteraden die aangesloten zijn bij de VRBN, de kadernota van de gemeenschappelijke regeling goedkeuren. Boxtel deed dat dinsdag..