Christ van Eekelen (links) en Piet van Oers duiken gezamenlijk nog even in het fotoarchief op de zolder van Brabants Centrum.
Christ van Eekelen (links) en Piet van Oers duiken gezamenlijk nog even in het fotoarchief op de zolder van Brabants Centrum. Foto: Bas van den Biggelaar.

Beeldbank Boxtel met BC-archief blijkt pareltje van Nederland

Cultuur

Het is veruit het grootste fotoarchief in Nederland: de beeldbank van Heemkunde Boxtel die de afgelopen jaren door een samenwerking met Brabants Centrum flink is uitgebreid met 23.000 foto’s. Althans, het is de grootste volgens het Zijper Beheer Systeem, waar met name lokale heemkundeverenigingen en kleinere musea verspreid over het land gebruik van maken.

Binnen enkele seconden tientallen foto’s maken en die op Instagram publiceren: het is zo gepiept. Zestig jaar geleden niets van dat alles: elke foto werd handmatig ontwikkeld in een donkere kamer (doka), moest naar de drukker die vervolgens de pers juist moest afstellen om de platen goed op papier te zetten. Het zet de monsterklus die oud-directeur Piet van Oers van Brabants Centrum verrichtte in perspectief. Een groot deel van het analoge fotoarchief, 23.000 stuks in totaal, is nu gedigitaliseerd en terug te vinden op www.beeldbankboxtel.nl. In totaal staan daar momenteel een kleine 58.000 beelden van Boxtel op, een record voor het Zijper Beheer Systeem. 

VERSLETEN SCANNERS