Vrijwilligers van erfgoedvereniging Kèk Liemt zijn druk in de weer met het kruis aan de Pastoor Dobeleijnstraat weer op zijn plek te hijsen.
Vrijwilligers van erfgoedvereniging Kèk Liemt zijn druk in de weer met het kruis aan de Pastoor Dobeleijnstraat weer op zijn plek te hijsen. Foto: Gerard Schalkx.

Erfgoedvereniging Kèk Liemt herstelt herinnering aan oude begraafplaats

Algemeen

Er staat weer een nieuw kruis op de hoek van de Pastoor Dobbeleijnstraat met de Kerkakkers. Maandag zetten vrijwilligers van erfgoedvereniging Kèk Liemt de herinnering aan de historische begraafplaats in Liempde weer op zijn plek.

Het is een bijzonder plekje in het dorp, het veldje op de hoek de Pastoor Dobbeleijnstraat met de Kerkakkers. Dit was vroeger een ommuurde begraafplaats. en hoogstwaarschijnlijk de plek waar Liempde werd gesticht. Aangetroffen urnenscherven vormen bewijs dat die locatie al in de Romeinse tijd werd bewoond.

Tot 1860 begroeven de Liempdenaren hun doden op de plek waar het kruis weer is opgetakeld, de zogeheten kerkakkers. Kèk Liemt achterhaalde ook bronnen uit de vijftiende eeuw dat er een gebedshuis stond: de Sint-Janskapel, tot 1603 bediend door het Boxtelse kapittel. Oftewel, een plek met heel veel geschiedenis. 

CHRISTUSDOORN