De Heikant komt vlakbij de spoorwegovergang uit op de Runsdijk. De driesprong moet straks vrijgehouden worden als er een trein nadert.
De Heikant komt vlakbij de spoorwegovergang uit op de Runsdijk. De driesprong moet straks vrijgehouden worden als er een trein nadert. Foto: Rens van den Elsen.

Aanpassing overweg Runsdijk lijkt van baan

Algemeen

De spoorwegovergang Runsdijk-Gestelseweg in Esch wordt waarschijnlijk niet aangepast. Volgens spoorbeheerder ProRail volstaat een zogeheten ontruimingslicht aan de westzijde van de T-splitsing Runsdijk-Heikant-Gestelseweg. Als dit inderdaad zo blijkt te zijn, komt er circa drie miljoen euro vrij. Die wil de gemeente Boxtel inzetten voor haar maatregelenpakket PHS.

In 2015 sloot de toenmalige gemeente Haaren een overeenkomst met Rijk en provincie over een aanpassing van de overweg Runsdijk, in verband met veiligheid. Daar werd een budget van 3,4 miljoen euro voor beschikbaar gesteld. Toen de gemeente Haaren ophield te bestaan, was de klus nog niet geklaard. Dus kreeg Boxtel die op zijn bord. Er ligt een voorkeursvariant. Die houdt in dat de overweg zuidelijker komt te liggen en dat de Heikant deels wordt verlegd, waardoor deze niet langer vlak bij de spoorwegovergang uitkomt. Daardoor verdwijnt de huidige driesprong vlakbij het spoor en dat komt de veiligheid ten goede, is de gedachte.