'WITTE WIEVEN' PLANTEN ZICH VOORT

Liempdse kerkuilen zijn weer flink aan het leggen

Geen vogelsoort past beter in een godshuis dan een kerkuil. Dat weten ze in Liempde al jaren. De speciale nestkast voor Tyto alba in de Sint-Jans Onthoofdingkerk is alweer in gebruik genomen. Het vrouwtje heeft drie eieren gelegd en er kunnen er nog bij komen.

De stand bijhouden is niet zo ingewikkeld, er hangt al een paar jaar een camera in de nestkast die de beelden live uitzendt. Zo kunnen geïnteresseerden alle verrichtingen van de nachtjagers volgen. Inmiddels leven diverse inwoners mee met het wel en wee van de dieren.

NACHTJAGER

De kerkuil laat zich in het wild niet zo makkelijk bewonderen. Deze soort is een echte nachtjager. Door zijn witte masker en geruisloze vlucht kan de vogel spookachtig overkomen. Niet voor niets werden ze in het verleden wel aangezien voor 'witte wieven'. Neem daarbij het gekrijs en geblaas dat deze uilen voortbrengen en de associatie is nog sterker.

Vorig jaar lagen er vier eieren in het nest. Drie daarvan zijn met zekerheid uitgekomen. Het jongste kuiken heeft het niet gered. Of alle jongen daadwerkelijk uitvliegen, hangt nauw samen met de veldmuizenstand in een jaar.

Het succes van Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland, webcams bij nesten van verschillende vogelsoorten, bewijst dat steeds meer mensen de dieren met belangstelling volgen. Ook in Liempde kennen de kerkuilen een trouwe schare geïnteresseerden.

De Sint-Jans onthoofdingkerk is ook de thuisbasis voor slechtvalken. Deze razendsnelle roofvogels hebben nog meer volgers dan de uilen. Hun broedplek is nog leeg. Vrijwilligers hebben hem na het vorige broedseizoen netjes schoongemaakt. Nu is het afwachten. Natuurwerkgroep Liempde beheert beide nestkasten.