Ronald van Meygaarden. Foto: Bas van den Biggelaar.
Ronald van Meygaarden. Foto: Bas van den Biggelaar.

BURGEMEESTER: 'SOMMIGE MENSEN GAAN OVER DE SCHREEF'


'Bedreiging accepteren we niet meer'

Pål Jansen & Rens van den Elsen

Met name het onderwerp vluchtelingen leidde het afgelopen jaar tot een stormvloed aan reacties. Ook volgden er bedreigingen aan het adres van burgemeester Ronald van Meygaarden. ,,We zullen het niet meer accepteren." 

,,Sommige mensen kunnen ver gaan, zijn grof en gemeen", zegt Van Meygaarden. ,,Het is ook makkelijk gemaakt: vanachter de computer, via sociale media, redelijk anoniem. Haatmails, schelden, bedreigen, van alles komt voorbij."

 ,,Alles wat je aandacht geeft, maak je groter. Dus in eerste instantie was de gedachte om dit soort zaken te negeren, dan gaat het wel weg." Maar over die houding wordt anno 2023 anders gedacht. Enkele jaren terug liet het Rijk onderzoek uitvoeren naar bedreigingen aan het adres van burgemeesters. In 2020 werden de resultaten gepresenteerd aan de Tweede Kamer: in 2010 had een op de vijf burgemeesters te maken met bedreiging of intimidatie. Tien jaar later was dat een op de drie. Van Meygaarden: ,,Zolang je er niets van zegt dat mensen over de schreef gaan, zal het vaker gebeuren." Er zijn meldingen bij politie en Openbaar Ministerie gedaan, geeft de burgemeester aan. ,,Als het strafbaar kan zijn, wordt aangifte gedaan." 

EMOTIE

De opmerkingen maken de burgemeester niet bang, benadrukt hij. ,,Negen van de tien keer gaat het om emotie. Als iemand roept dat die een kogel door mijn kop gaat jagen, geloof ik niet dat iemand dat daadwerkelijk gaat doen. Maar je moet anderen laten weten dat een grens is bereikt: je kan en mag sommige dingen niet zomaar roepen."

Bedreigingen aan het adres van Boxtelse politieke partijen lijken zeldzaam. Zo melden fractievoorzitter Gerlof Roubos (Balans) en raadslid Joep Schalkx (Combinatie95) dat zij er tot op heden nooit mee te maken hadden. Op persoonlijk vlak kregen sommige raadsleden wel eens vervelende opmerkingen naar hun hoofd geslingerd. Zo liet Mirjam Bemelmans in 2020 via sociale media weten dat ze zich verkiesbaar stelde voor de gemeenteraad namens PvdA-GroenLinks. Onder dat bericht kreeg ze prompt een aantal nare reacties. ,,Sindsdien ben ik wel wat voorzichtiger geworden met dingen plaatsen op sociale media", vertelt de politica. De opmerkingen die ze toen kreeg, heeft ze doorgegeven aan de burgemeester. ,,Maar daar heb ik geen reactie meer op gekregen..."

TEKEN AAN DE WAND

Dat de burgemeester zware bedreigingen heeft ontvangen, betreuren alle fracties die de redactie voor dit artikel heeft gesproken. ,,Het is zeker niet goed te praten, maar het is wel een teken aan de wand. Er is veel onvrede in de maatschappij, het vertrouwen in de politiek is soms laag", geeft Roubos aan. Ook voor Schalkx komen de bedreigingen aan het adres van Van Meygaarden niet als een grote verrassing: ,,Zeker als het gaat om onderwerpen die bewoners direct raken, zoals huisvesting. Maar dit soort zaken moeten we zeker niet normaal vinden."

Bemelmans ziet liever dat de verantwoordelijken aangesproken worden op hun gedrag. ,,Ga met ze in gesprek en laat ze maar eens beseffen wat ze nu precies hebben geschreven. Het gaat ook om bewustwording."