Gemeente Boxtel en Joost onderzochten samen de mogelijkheden voor stadsverwarming voor een groot deel van Boxtel. Nu wordt er gekeken naar kleinere locaties, zoals alleen bij de Hoogheemflats.
Gemeente Boxtel en Joost onderzochten samen de mogelijkheden voor stadsverwarming voor een groot deel van Boxtel. Nu wordt er gekeken naar kleinere locaties, zoals alleen bij de Hoogheemflats. Foto: Albert Stolwijk, 2021.

JOOST EN GEMEENTE ZOEKEN ALTERNATIEF

Groots warmtenet is in Boxtel niet haalbaar

Rens van den Elsen

Woningen op Hoogheem en wijken als Selissenwal, Breukelen en het centrum aansluiten op een grootschalige stadsverwarming blijkt geen haalbare kaart in Boxtel. De gemeente heeft dit samen met woonstichting Joost uitgezocht. Beide partijen zoeken nu naar een alternatief.

Volgens een woordvoerder van het team Duurzaamheid van de gemeente Boxtel is het haalbaarheidsonderzoek naar een grootschalige stadsverwarming afgerond. Dat bevestigt ook de woonstichting. Het is niet mogelijk om de beoogde wijken aan te sluiten op één systeem omdat daarvoor te weinig woningen dicht bij elkaar staan. Daarnaast zijn er te veel andere typen woningen, is het niveau van isolatie erg verschillend en zijn er te veel eigenaren.  

VAN HET GAS

Boxtel is, net zoals vrijwel alle gemeenten in Nederland, druk doende met de warmtetransitie. Het Rijk wil namelijk in 2050 alle huizen van het aardgas af hebben. Vorige week deed het college van B en W uit de doeken wat er allemaal gaat gebeuren. Naast het beter isoleren van woningen, werd ook de mogelijkheid voor een grootschalig warmtenet onderzocht. Bij het schrijven van het uitvoeringsprogramma was het haalbaarheidsonderzoek naar stadswarmte nog niet afgerond. Inmiddels is dat dus wel het geval. 

RESTHITTE

Omdat een groots warmtenet vooral goed werkt bij huizen die van één eigenaar zijn, werd de samenwerking met woonstichting Joost gezocht. In de beoogde wijken en Hoogheem staan namelijk veel huizen die eigendom zijn van de corporatie. Het gaat vaak ook om onderkomens die een laag energielabel E, F of G hebben. 

Via een buizenstelsel zou restwarmte van bijvoorbeeld de rioolwaterzuivering op Heult, slachterij Vion en/of het datacentrum van de Rabobank aangevoerd. Ook de temperatuur van het water uit de Dommel zou mogelijk benut kunnen worden.

Nu een groot warmtenet niet realistisch blijkt, werkt Joost samen met de gemeente aan een totaalplan. ,,Daarin kijken we hoe we onze woningen goed kunnen isoleren en toch betaalbaar kunnen houden. Want dat staat voorop", aldus een woordvoerder van de woonstichting. Die houdt de optie voor een kleinschalig warmtenet wel open. Dergelijke systemen bestaan ook al in steden als Eindhoven en Tilburg. Restwarmte wordt daar verkregen via onder meer een biomassacentrale en uit de grond, maar het wordt aangevuld met aardgas.

ELEKTRISCH

De wijken Munsel-Selissen en de in aanbouw zijnde buurt Heem van Selis staan op de nominatie om aangemerkt te worden als all-electric. Dit zijn relatief nieuwe wijken, waar het gemakkelijker is om de cv-ketels te vervangen voor warmtepompen. Ook enkele straten in Liempde komen hiervoor in aanmerking, zo blijkt uit het uitvoeringsprogramma. Een oplossing als stadsverwarming is daar dus niet nodig.

Het Boxtelse college van B en W legt dinsdag 7 maart het uitvoeringsprogramma warmtetransitie ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad. Over het totaalplan waar Joost en de gemeente aan werken, wordt uiterlijk in 2025 een definitief besluit genomen.


Lees meer over de gevolgen van de warmtetransitie op pagina 3: 'Extra isolatie voor 1.300 tochtige huizen in Boxtel'.

Gemeente Boxtel en Joost onderzochten samen de mogelijkheden voor stadsverwarming voor een groot deel van Boxtel. Nu wordt er gekeken naar kleinere locaties, zoals alleen bij de Hoogheemflats.