In 1912 werd op een houtwerf van de familie Clercx aan de Stationsstraat een nieuw postkantoor (links) gebouwd. Het markante gebouw deed dienst tot 1989 toen het ten prooi viel aan de slopershamer.
In 1912 werd op een houtwerf van de familie Clercx aan de Stationsstraat een nieuw postkantoor (links) gebouwd. Het markante gebouw deed dienst tot 1989 toen het ten prooi viel aan de slopershamer. Foto: Piet van Oers, archief Brabants Centrum | Beeldbank Boxtel.

B O X T E L: K IJ K   N Ó U   'N S!



Aflevering 3 l In deze fotorubriek van veranderde Boxtelse plekjes is de camera deze keer gericht op de Stationsstraat. Daar werd op een houtwerf van de familie Clercx in 1912 een nieuw postkantoor gebouwd. Zeventig jaar later lanceerde de toenmalige PTT (nu: PostNL) een plan om het pand te slopen, maar het duurde nog tot 1989 voordat het tegen de vlakte ging. Onder meer onder protest van lokale heemkundigen die het maar wát jammer vonden dat het beeldbepalende gebouw uit het straatbeeld verdween. 

Op dezelfde locatie werd winkel- en appartementencomplex Bernhardstaete in 1991 geopend. Daarin keerde het postkantoor terug op de begane grond, tot het in 2005 definitief werd opgeheven. Uiteindelijk kwamen er enkele startersappartementen voor in de plaats. Voor postzaken is het publiek sindsdien aangewezen op een agentschap, eerst in The Read Shop en sinds enkele jaren in Bruna aan de Rechterstraat. 

Centraal op de oude foto staat het in 1971 gebouwde kantoor van de Rabobank dat een halve eeuw in gebruik was. Dat verrees op de plek waar voorheen villa Ruysdael stond. Vorig jaar werd bekend dat de eigenaar, BPD Bouwfonds, het vroegere bankkantoor laat slopen. De planning is dat nog voor het einde van dit jaar met het karwei wordt begonnen. Tot augustus biedt het kantoor onderdak aan Oekraïense oorlogsvluchtelingen.

Op de vergelijkingsfoto hangen rechts de vlaggen uit bij Feestwinkel XXL, tijdelijk gehuisvest op de plek waar ruim veertig jaar modezaak Theelen was te vinden. Dat bedrijf ging in het najaar van 2020 failliet.


Deze rubriek komt mede tot stand in samenwerking met de Beeldbank van Heemkunde Boxtel, die het analoge fotoarchief van Brabants Centrum digitaliseert.


Archieffoto: Piet van Oers | Vergelijkingsfoto: Rini van Oirschot.


Op de plek van het in 1989 gesloopte postkantoor werd in 1990 winkel- en appartementencomplex Bernhardstaete gebouwd.