Een nieuwe stal voor meer koeien in Lennisheuvel komt er alsnog niet. Dat bepaalde de Raad van State vorige week.
Een nieuwe stal voor meer koeien in Lennisheuvel komt er alsnog niet. Dat bepaalde de Raad van State vorige week. Foto: Peter de Koning, 2017.

Na 10 jaar duidelijkheid: geen nieuwe koeienstal in Mijlstraat

Bouwen en wonen

Een nieuwe koeienstal bouwen zit er voor John van Kasteren uit Lennisheuvel niet meer in. De Raad van State stak daar vorige week in hoger beroep een stokje voor. De melkveehouder is al sinds 2013 aan het leuren voor een vergunning voor de stal aan de Mijlstraat. De tijd, strenger provinciaal beleid en een veranderend inzicht van de gemeente Boxtel haalden hem intussen in.

Van Kasteren vroeg in maart 2013 een omgevingsvergunning aan omdat hij zijn veebedrijf wilde uitbreiden. Op dat moment had de gemeente daar geen problemen mee. Maar voor de boer kon gaan bouwen, moest hij nog een vergunning hebben en daarop maakte een buurman bezwaar. 

Ondertussen had de provincie de Verordening Ruimte 2017 in werking gesteld. De regels voor agrariƫrs om te bouwen in het buitengebied werden strenger. Ondertussen maakte het Boxtelse college van B en W zich ook zorgen over de impact het groeiende melkveebedrijf op Lennisheuvel. Boxtel zette door de provinciale verordening in op een duurzame ontwikkeling rond het dorp. Daardoor mochten boeren alleen hun bedrijf alleen uitbreiden met niet-agrarische activiteiten zoals een kin..