De ceremonie voor het gemeentehuis werd massaal bezocht door de in Boxtel verblijvende Oekraïense vluchtelingen. Op initiatief van landgenoot Andzhelika Kulyhov werden felle woorden uitgesproken tegen Rusland en haar leider Vladimir Poetin.
De ceremonie voor het gemeentehuis werd massaal bezocht door de in Boxtel verblijvende Oekraïense vluchtelingen. Op initiatief van landgenoot Andzhelika Kulyhov werden felle woorden uitgesproken tegen Rusland en haar leider Vladimir Poetin. Foto: Hans van Doorn.

Oekraïners herdenken en uiten hun boosheid vanwege één jaar oorlog

Politiek

Een groep van circa honderd Oekraïners, hield vrijdagavond een ceremonie vanwege de oorlog in hun thuisland. ,,Slava Ukraini”, galmde het over de Markt. De woorden van spreker en initiatiefneemster Andzhelika Kulyhov, die ‘glorie aan Oekraine’ betekenen, werden massaal herhaald door de rest van de aanwezigen.

Aan protestborden en oproepen om te stoppen met de oorlog, geen gebrek vrijdag op de Markt. Het gros van de in Boxtel verblijvende Oekraïners was bij de de herdenking annex het protest dat rond acht uur werd georganiseerd. Een kind dat de basisschool nog moest afronden, hield de Oekraïense vlag fier overeind. Een kartonnen bord met daarop verschrikkelijke beelden was ingrijpend. ‘That’s what the Russian army is proud of. Look at this madness, world; don’t take your eyes of it’, las de tekst die erbij stond. 

De samenkomst vond plaats omdat het precies een jaar geleden is dat Rusland Oekraïners binnenviel. ,,Een moment om samen bij stil te staan, maar ook om van ons te laten horen”, vertelt Andzhelika Kulyhov. De tijdelijke bewoonster va..