Pastorietuin: verkeersdrukte en luchtkwaliteit Baroniestraat


Projectontwikkelaar Vrijborg is voornemens om in de voormalige pastorietuin aan de Baroniestraat een gebouw te zetten met in totaal vijftig appartementen. Zelf spreken zij over 48 appartementen, maar twee ervan worden aangeduid als logeerkamer dus als appartement voor tijdelijke bewoning.

De luchtkwaliteit in de Baroniestraat is vier jaar geleden nog slechter geworden doordat er illegaal 19 bomen gerooid zijn. Is er een herplantplicht voor deze bomen? Door de bouw zal er een behoorlijke toename van de luchtvervuiling optreden. Allereerst natuurlijk tijdens de bouw door het bouwverkeer. In de toekomst door het verzorgend personeel voor vijftig bewoners, dat in drieploegendienst zal werken en voor een groot deel ook parttime, door ondersteunend personeel (schoonmaak, keuken, tuin, onderhoud), vrijwilligers, de bezoekers van de bewoners en door leveranciers en ondersteunende diensten (huisarts, fysiotherapie, apotheek etc. 

Het aantal verkeersbewegingen zal flink toenemen. Extra vervuilend is het vertrekkende verkeer dat vanaf de parkeerplaats start en het terrein verlaat met een koude motor. Die stoten zelfs tot vijf keer zoveel koolmonoxide, drie keer zoveel stikstofoxide en wel tot acht keer zoveel koolwaterstof uit in vergelijking tot verkeer met een warme motor. Dit zal een zéér negatieve uitwerking hebben op de al slechte luchtkwaliteit in de Baroniestraat.

Een paar maanden geleden werd in een deel van de Baroniestraat eenrichtingverkeer ingesteld om de luchtkwaliteit en geluidsoverlast te verbeteren. Een maatregel die weliswaar effect heeft gehad in de Baroniestraat, maar het probleem naar andere straten verschoof. Wat is de volgende maatregel om de luchtkwaliteit en geluidsoverlast straks niet te verslechteren? Omdat het parkeerterrein voor de helft door het natuurgebied loopt, zal het ook een negatieve invloed hebben op de ecologische zone langs het Smalwater. De uitrit van het complex ligt tegenover de Angelaschool. De veiligheid van kinderen komt in gevaar als daar nog meer auto’s heen en weer gaan rijden. En met betrekking tot de luchtkwaliteit: Door wetenschappers is vastgesteld dat een hogere mate van fijnstof een grotere kans geeft op dementie. Worden de kinderen van de Angelaschool straks de bewoners van het beoogde complex?


Namens verontruste buurtbewoners ,

        WIL DE NIJS