Voor de eerste keer werd in Oggelvorsenpoel tijdens carnaval een biercantus opgetuigd. De Duitse middag smaaktE naar meer. Foto: Karin Schoenmakers.
Voor de eerste keer werd in Oggelvorsenpoel tijdens carnaval een biercantus opgetuigd. De Duitse middag smaaktE naar meer. Foto: Karin Schoenmakers. Foto: Karin Schoenmakers.

MEEZINGEN TIJDENS BIERCANTUS IN OGGELVORSENPOEL

‘Het is altijd één groot feest in Esch’

Linda van de Wiel

Het was carnavalsmaandag een drukste van jewelste in dorpshuis De Es in Esch. Stichting de Oggelvorsen organiseerde er, samen met hofkapel de Knoestjes, de Duitse middag. Dat betekende goedgevulde pullen bier, lange tafels, lederhosen, dirndls én natuurlijk heel veel meezingmuziek.

Prins Antonius, pretpotentaat van Oggelvorsenpoel, heeft veel zin in de feestelijke middag. ,,Het is de eerste keer dat we een biercantus organiseren en net als tijdens de andere carnavalsdagen is het hier één groot feest”, vertelt hij met schorre stem. ,,Waarom het hier altijd zo leuk is? Esch is het mooiste durp van Brabant.”

Christ van Schijndel, een van de kartrekkers van het leutfeest in Esch, is het hier roerend mee eens. ,,Feesten kunnen we hier prima”, stelt hij. ,,Het idee een Duitse middag te organiseren bestond al enkele jaren, ik ben blij dat het nu is gelukt. We gaan vandaag gezellig zingen en bier drinken. Carnaval is een feest dat mensen samenbrengt. En de kinderen kunnen zich in de feesttent vermaken. Daar is genoeg te doen.”

HUIFKAR

En ook in het Essche Buurthuis zit de stemming er goed in. Vooral na de aftrap van de biercantus, waarbij ‘Ein prosit der gemütlichkeit’ uit de luidsprekers schalt. Bierpullen worden in de lucht gestoken om te klinken op wederom een mooie middag. 

CV De Meute is met twee huifkarren en vijftig mannen, vrouwen en kinderen speciaal vanuit Sint-Michielsgestel naar Esch gekomen. ,,Wij gaan elk jaar met de huifkar naar een activiteit buiten ons dorp”, licht Ben Diekstra, lid van de carnavalsvereniging, toe. ,,Dit evenement sprak ons aan en we hebben goed gekozen. Het is hier keigezellig.”

Vriendengroep het Lamme Handje is het hier mee eens. ,,Wij zijn met twintig man present en we kennen elkaar al ruim een halve eeuw”, vertelt Carlie Verhagen. ,,We komen allemaal uit Esch en wonen er ook allemaal nog steeds.”

De naam van de club vrienden stamt dan ook uit een grijs verleden. ,,Toen we 47 jaar geleden deelnamen aan een touwtrekwedstrijd, noemden we ons team ‘Trekvereniging het Lamme Handje’. We waren toen een jaar of 16 en tja, die naam is altijd blijven plakken”, grinnikt Verhagen. 

FEESTVIEREN

Rein Bressers en zijn maten zijn flink wat jaren jonger dan Verhagen en consorten. Maar ook zij vieren alle dagen feest in hun eigen dorp. ,,Alles is lekker dichtbij en het is hier supergezellig”, vindt hij. Vriend Roel van de Ven is het hiermee eens. ,,En ik heb een hekel aan ver fietsen, ik blijf mooi hier.”



p Voor de eerste keer werd in Oggelvorsenpoel tijdens carnaval een biercantus opgetuigd. De Duitse middag smaaktE naar meer.

Dorpshuis De Es was volgepakt met in lederhosen gekleedde mannen en in dirndls gestoken vrouwen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding