Marieke Vossen van Joost, Johan Klunder (ContourdeTwern), Wiebe de Leijer (D66) en Angela Rokven (Zorggroep Elde/Maasduinen) zitten bij gespreksleider Maartje van der Lee aan tafel.
Marieke Vossen van Joost, Johan Klunder (ContourdeTwern), Wiebe de Leijer (D66) en Angela Rokven (Zorggroep Elde/Maasduinen) zitten bij gespreksleider Maartje van der Lee aan tafel. Foto: Gerard Schalkx.

TALKSHOW PRAAT: 'OM HULP VRAGEN BLIJKT EEN HELE STAP'

Verbinding sleutel tot zorgzame samenleving


Jan Hermens

Hoe zorgen we in Boxtel voor elkaar, nu en in de toekomst? Over die vraag sprak gespreksleider Maartje van der Lee (Huis73) donderdag tijdens de talkshow Praat! met gasten uit de zorgsector, politiek en vrijwilligersleven. Een eenduidige oplossing was er niet, maar duidelijk werd wel dat 'verbinding' een sleutelwoord is. Circa 25 belangstellenden kwamen naar D'n Liempdsen Herd.

Verbinding is een breed begrip en klinkt wat vaag. Waar het om draait, is dat mensen elkaar leren kennen. Is er contact, dan is de stap om hulp te bieden of te vragen, minder groot. Dan weten mensen bovendien van elkaar hoe het echt gaat. Van iemand verlangen dat hij wekelijks bij zijn buurman op de koffie gaat of boodschappen doet, is in deze individualistische tijd niet vanzelfsprekend. Toch is er bereidheid om elkaar te helpen. Wim Ketelaars, oud-voorzitter van activiteitenstichting Boxtel Vooruit, heeft veel ervaring in het mobiliseren van vrijwilligers. ,,Je moet mensen een concrete vraag stellen en een behapbare en duidelijke taak toebedelen. En, heel belangrijk, laten blijken dat je hen waardeert. Mensen willen ertoe doen, gezien worden." Tossy de Man, die  als oud-voorzitter van SPPiLL in Liempde betrokken was bij de aankoop en restauratie van D'n Liempdsen Herd, deelt die mening.

In de huidige maatschappij, waarin sociale controle is afgenomen en buren elkaar niet automatisch meer kennen, kan een professionele partij verbindingen tussen mensen tot stand brengen. Contour deTwern speelt daar een rol in, zo maakte manager Johan Klunder duidelijk. De welzijnsorganisatie onderhoudt goede contacten met woonstichting Joost en zorggroep Elde/Maasduinen. Samen bereiken ze heel wat mensen die zorg nodig hebben en stimuleren ze vrienden, familie en buren daar een steentje aan bij te dragen. 

In Lennisheuvel verbinden ze zelf mensen die ondersteuning nodig hebben met vrijwilligers. Burenhulp Lennisheuvel doet dit. ,,Het lijkt moeilijk voor mensen om hulp te vragen. Dat merken wij", vertelt een vrijwilligster van het project die in het publiek zit. Burenhulp Lennisheuvel organiseert overigens ook ontmoetingsmomenten en draagt zo bij aan de bestrijding van eenzaamheid.

JONGEREN

Oog hebben voor elkaar, dat is een zaak van iedereen. Ketelaars: ,,Je hoort wel eens negatieve geluiden over 'de jeugd van tegenwoordig'. Onterecht. De samenleving is anders dan zestig jaar geleden. Daar moet je rekening mee houden. Ook jongeren zijn bereid iets te doen voor een ander. Ga in gesprek, wees flexibel."

Jongerenwerker Yasmir Attaf van R-Newt ziet dat er onder de jeugd zeker broederschap bestaat. ,,Maar jongeren hebben het ook druk, ze werken, volgen een opleiding. Ze groeien op in een maatschappij die zelfredzaamheid hoog in het vaandel draagt. Ze zetten zich wel in voor de samenleving, liefst als ze daar zelf ook baat bij hebben, vanuit een win-winsituatie."

Raadslid Wiebe de Leijer bekeek het vraagstuk van de avond met een politieke blik. Hij pleitte voor een langetermijnvisie. ,,Wethouders worden na vier jaar afgerekend op wat ze voor elkaar hebben gekregen. We moeten echter verder vooruitkijken. De huidige bevolkingsopbouw verandert. Nu is er veel vergrijzing. Over pakweg twintig jaar, als de generatie babyboomers is weggevallen, ziet de piramide er anders uit. En wat doet de bevolkingsgroei? Onze blik moet verder reiken, over bestuursperioden heen."

Talkshow Praat! is een samenwerking tussen Huis73 en stichting Brabants Centrum. Over enkele maanden volgt een nieuwe editie.