Voor Awuk en Ajak in Zuid-Soedan is overleven een hele klus. Ze kunnen alle steun gebruiken om een stabiel bestaan op te bouwen.
Voor Awuk en Ajak in Zuid-Soedan is overleven een hele klus. Ze kunnen alle steun gebruiken om een stabiel bestaan op te bouwen. Foto: Vastenactie.

PROJECT IN ZUID-SOEDAN STAAT CENTRAAL

Thema Vastenactie dit jaar: Mensen onderweg

In de wereld zijn her en der mensen op de vlucht. Vanwege oorlogen, droogte of natuurgeweld. Het thema van de Vastenactie is dit jaar dan ook: Mensen onderweg.

Een project in Zuid-Soedan staat centraal tijdens de geldinzameling die tot Pasen duurt. In de provincie Warrap bij het dorp Malek wonen twee gezinnen onder één dak, dat van de alleenstaande moeder Awuk met acht kinderen en dat van de alleenstaande moeder Ajak met zeven kinderen.

VERSCHROEIDE AARDE

Beide vrouwen hebben hun man verloren in het strijdgewoel van een burgeroorlog tussen milities van stammen en het centrale nationale leger. Ajak komt uit een regio waar stammilities haar dorp overvielen en hutten in brand staken, vee stalen en alle oogst in beslag namen, waarna er verschroeide aarde overbleef.

Zij vluchtte wekenlang met acht kinderen door de bush naar een andere regio. Daar werd ze door een partner van Vastenactie opgevangen in de woning van Ajak. Zij stelde haar huis ter beschikking, deelde haar grond met haar en het zaaigoed en zo kon Awuk met haar gezin overleven. Momenteel gaan hun kinderen samen naar school en zijn Awuk en Ajak vriendinnen geworden en helpen ze elkaar om te overleven in een land dat tot de zwakste van de wereld behoort.

De Vastenactie vraagt aandacht voor de groeiende vluchtelingenproblematiek in de wereld. Wie de kerkelijke inzameling wil steunen, kan een bijdrage overmaken via  NL69 RABO 0140 9501 92, onder vermelding van Vastenactie 2023.