Bij directeur Guido van de Laar van Wasserij Boumans voelt Svetlana Sakhnenko zich op haar gemak. Omdat er grote verschillen zijn tussen de Oekraïense en Nederlandse gebarentaal, is het niet altijd makkelijk voor haar om d'r weg in Boxtel te vinden. Van minstens één teken weet ze zeker dat die universeel is: peace!
Bij directeur Guido van de Laar van Wasserij Boumans voelt Svetlana Sakhnenko zich op haar gemak. Omdat er grote verschillen zijn tussen de Oekraïense en Nederlandse gebarentaal, is het niet altijd makkelijk voor haar om d'r weg in Boxtel te vinden. Van minstens één teken weet ze zeker dat die universeel is: peace! Foto: Bas van den Biggelaar.

Waarom Svetlana niet zomaar met de bus kan

Human Interest

Er zijn universele gebaren, maar gebarentaal is zeker niet universeel. Toch passen ze daar bij Wasserij Boumans een mouw aan. Voor vluchteling Svetlana Sakhnenko geeft het werk een boost aan haar sociale leven in Boxtel. Die kan het wel gebruiken, want vergis je niet: doof en Oekraïens in Nederland ís een uitdaging. 

Wasmachines  toeren volop, machinale drogers brommen, containerwieltjes ratelen. Een gesprek voeren is in de bedrijfshal aan de Van Salmstraat niet mogelijk zonder je stem te verheffen. Toch voert Svetlana met haar collega’s moeiteloos hele conversaties. Gepraat wordt er nauwelijks, druk gebaard wel. Svetlana behoort tot een van de dove Oekraïense vluchtelingen die bij het Boxtelse bedrijf werkzaam zijn. ,,Op de dagen dat ik moet werken, denk ik iedere keer: yes, ik mag weer!”

Niet zonder reden: buiten haar werk om is het sociale leven in Boxtel nogal armzalig voor Oekraïners met gehoorverlies. Svetlana woont met enkele tientallen andere, voornamelijk dove en slechthorende, vluchtelingen sinds het najaar in het voormalige Rabobank-gebouw ..