De handwerkclub van de KBO komt al vijftig jaar elke donderdagmiddag bijeen in Lennisheuvel.
De handwerkclub van de KBO komt al vijftig jaar elke donderdagmiddag bijeen in Lennisheuvel. Foto: Bas van den Biggelaar.

‘Publieke ruimtes langer open in strijd tegen energiearmoede’

Algemeen

Publieke ruimtes langer open houden. Zo kunnen inwoners er studeren en ‘thuiswerken’ zonder thuis stookkosten te maken. Deze actie wil het college van B en W in 2023 uitvoeren, als onderdeel van het nieuwe armoedebeleid waarin ook het energievraagstuk centraal komt te staan.

In verschillende gemeenten werden afgelopen winter op initiatief van het Leger des Heils zogeheten ‘warme kamers’ ingericht. Buurthuizen en bibliotheken bleven langer open zodat burgers daar konden verblijven om zo meer te kunnen besparen op de energierekening. Ook het bestuur van De Rots raakte erdoor geïnspireerd en nodigde bewoners van Boxtel-Oost via deze krant uit voor de Huiskamer van het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat.

Het is niet de enige maatregel die het gemeentebestuur wil nemen om energiearmoede te bestrijden. Zo rijdt sinds afgelopen najaar de energieklusbus rond die huishoudens met een lager inkomen kan helpen met (kleine) maatregelen zoals het aanbrengen van radiatorfolie, tochtstrips en zuiniger verlichting.