Mevrouw Van Helvoort, echtgenote van de burgemeester, knipt het lint door en krijgt bloemen aangeboden.
Mevrouw Van Helvoort, echtgenote van de burgemeester, knipt het lint door en krijgt bloemen aangeboden. Foto: Gemeente Boxtel|Beeldbank Boxtel.

Symbool wederopbouw Boxtel 75 jaar in gebruik

Algemeen

Boxtel’s Harmonie speelt. Mevrouw Van Helvoort, echtgenote van de burgemeester, knipt een lint door. Daarmee is de nieuwe Zwaanse Brug officieel geopend. We schrijven 22 februari 1948. Dat is vandaag exact 75 jaar geleden.

Heemkundige Christ van Eekelen werd getipt door Annemarie van Santen, dochter van ingenieur Van Santen, die de brug ontwierp. ,,Zij vroeg Heemkunde Boxtel om op de een of andere manier aandacht te besteden aan de historie van de Zwaanse Brug.” Van Eekelen heeft het idee een fototentoonstelling in te richten over het symbool van wederopbouw, de verbinding tussen  Boxtel binnen de bruggen en Breukelen. Hoe en wanneer is nog onduidelijk.

DE LUCHT IN

Uiteraard schreef Brabants Centrum in 1948 uitvoerig over de opening van de belangrijke overspanning van de Dommel. Die was gebouwd omdat de vorige met geweld was vernietigd. De Duitse bezetter die zich in het najaar van 1944 terugtrok uit Boxtel, blies 24 oktober meerde..