Uiteraard komen deze drie dames met hun 'krentje' in het Boxtels Crentje.
Uiteraard komen deze drie dames met hun 'krentje' in het Boxtels Crentje. Foto: Peter de Koning.

Vrolijke lofzang op 75 jaar ‘Boxtels Crentje’

Algemeen

Ze formeerden al eens een heus promotieteam voor de Heilig Bloedprocessie en stonden op de bres voor het behoud van kasteel Stapelen. De Grote Eendentrek van 2023 grepen Jeannine van den Boer, Rian Hendriks en Ingrid Stoffels aan voor een lofzang op Brabants Centrum, tijdens carnaval beter bekend als de Staatscourant van Eendengat.

,,Gisterochtend hadden we eigenlijk nog geen idee voor een leuk optreden”, vertelt Jeannine zondagmiddag kort voor het startsein van de Boxtelse carnavalsoptocht klinkt. ,,Zo rond elf over elf bedachten we het plan om een nog nooit opgevoerde act van stal te halen. En om half zes zaten we in bar Becoloth lekker aan het bier”, schetst Ingrid het creatieve denkproces in een notendop.

,,In 2020 bedachten we een ode aan Brabants Centrum, het nieuwsblad dat niet verloren mag gaan en toen net het 75-jarig jubileum had gevierd”, gaat Rian verder. ,,De optocht ging dat jaar vanwege een storm niet door. Corona stond ons optreden als Crentjes daarna twee jaar in de weg. We zijn blij dat we eindelijk weer mogen!”

MUIZENTRAPJES

Het drietal is prachtig uitgedost, in zelfontworpen jurken die zijn bedrukt in de ateliers van SintLucas. Op drie hoofden wapperen sierlijk geknutselde pruiken, samengesteld uit toiletrolletjes en muizentrapjes die werden gevouwen met Brabants Centrum-kranten uit het pre-coronatijdperk. ,,Samen hebben we een liedje bedacht om ons krantje te eren”, lacht Rian. ,,In Boxtel gaat zoveel verloren, wij komen op voor dingen die eeuwig moeten blijven”, vult Jeannine aan.

LOFZANG

Het trio zet vervolgens een lofzang in die tijdens de Grote Eendentrek op elke straathoek weerklinkt. ,,Samen zijn we de Boxtelse Crentjes”, klinkt het ter verduidelijking, al is dat vanwege de blauwe BC-logo’s en gevouwen krantenknipsels niet echt nodig. Intussen worden krentjes uitgedeeld en wordt ondeugend verwezen naar de billen. Daarop staat de tekst: ‘Komt ons krentje nou in het Boxtels Crentje?’. Het antwoord laat zich raden…

Brabants Centrum, we houden van jou, 

Donderdagavond, dan ben je er trouw.

Je bent voor velen een echt fundamentje, 

En ieder kent je als het Boxtels krentje.

Krentje, jij bent zo oud, 

Fantastisch nieuwsblad, voor ons zo vertrouwd.

Vijfenzeventig jaar, 

Boxtels krentje staat voor ons klaar!

Een gezongen ode aan Brabants Centrum.