Frans Snellaars (rechts) toont zich dankbaar voor de Eremedaille van Verdienste met Eendenkroos die hij zojuist door prins Donald VI kreeg uitgereikt.
Frans Snellaars (rechts) toont zich dankbaar voor de Eremedaille van Verdienste met Eendenkroos die hij zojuist door prins Donald VI kreeg uitgereikt. Foto: Peter de Koning.

Hoogste lof voor boegbeeld jeugdcarnaval

Cultuur

Frans Snellaars, een van de mensen die in 1968 het initiatief nam om in Boxtel speciale carnavalsactiviteiten voor de jeugd te gaan houden, ontving 55 jaar na dato de Eendengatse Eremedaille van Verdienste met Eendenkroos. Het is de hoogste onderscheiding voor mensen die actief zijn buiten Stichting Openbaar Carnaval.  

Het ereteken wordt mondjesmaat uitgereikt en hooguit eenmaal per jaar. Snellaars ontving het kleinood met oorkonde zaterdagmiddag uit handen van prins Donald VI. De oervrijwilliger van de Knokkers, de organisatoren van het jeugdcarnaval, was zichtbaar geroerd door de geste. 

In zijn dankwoord vertelde Snellaars waaraan de Knokkers hun naam te danken hebben. ,,We moesten in die beginjaren flink knokken om geld en middelen los te krijgen om een feestje voor de jeugd te kunnen bouwen.”

BIERDOOP

Het uitreiking van de onderscheiding vond plaats voorafgaand aan de wederdoop van het bronzen beeldje Hee Waggel Mee dat sinds 2017 bij de Zwaanse Brug staat. Met behulp van jeugdprins Ike en jeugdprinses Jadey goot Donald VI op het terras van restauran..