Odeur van slachterij Vion


Oh deur, houd dicht die deur! Als er ergens op het terrein van Vion een deur op een kiertje staat, geurt het in Boxtel. 

Vion realiseert zich dat het in Boxtel geen vrienden maakt en zegt er alles aan te doen wat technisch mogelijk is om stank te verminderen.

Technisch, want het aanvoeren, stallen en slachten van maar liefst 20.000 varkens per dag moet koste wat kost doorgaan. Het zuiveren van afvalwater dat daarbij vrijkomt, kan onmogelijk zonder stankoverlast. Afzuiginstallaties met luchtwassers in de darmwasserij moeten geuroverlast verminderen. Een illusie voor een megaslachterij, zelfs als die hermetisch is afgesloten.

Met dank aan de bank investeert men in de varkenssector in technische oplossingen voor het in Brabant fors uit de hand gelopen aantal vleesvarkens (5,4 miljoen op 2,6 miljoen inwoners). De winstmarges zijn uiterst klein en alleen door megastallen kunnen de boeren het hoofd boven water houden. 

Ondanks het krimpende aantal (kleine) varkenshouders behaalde de agrofoodafdeling van de Rabobank afgelopen jaar toch forse winstcijfers. Vooral door, ja nog steeds, te investeren in zogenaamde milieutechnisch verantwoorde megastallen. Afzuiginstallaties, luchtwassers en dergelijke technieken in de moderne Brabantse megastallen moeten Vion tegen de laagst mogelijke prijs aan varkens helpen. Vion kan daardoor met diepgevroren vlees de wereld van goedkoop vlees voorzien. 

Boxtel start binnenkort met een onderzoek naar de stankoverlast waaraan geselecteerde Boxtelaren vrijwillig kunnen deelnemen. Heeft dat onderzoek nog wel zin als de oplossingen niet preventief maar alleen technisch van aard zijn? Het dichten van kieren, het dichthouden van deuren en het afzuigen en wassen van stanklucht is dweilen met de kraan open. Zolang Brabant de provincie is met de meest intensieve varkenshouderij met Boxtel als epicentrum van Europa’s grootste slachterij, is er geen houden aan. 

Aan dat onderzoek blijft hoe dan ook een luchtje aan kleven.


        GUUS BASTINGS