Op dit veldje langs de A2 wil energiecoöperatie Dommelstroom over een tijdje 500 zonnepanelen neerleggen.
Op dit veldje langs de A2 wil energiecoöperatie Dommelstroom over een tijdje 500 zonnepanelen neerleggen. Foto: Waterschap De Dommel.

ENERGIEPROJECT GOED VOOR 60 HUIZEN

Centen voor zonneveld bij RWZI zijn rond

Het is de energiecoöperatie Dommelstroom gelukt om de nodige fondsen te werven voor een zonneveld bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) op Heult. Ruim honderd mensen reageerden op de oproep om een certificaat te kopen waarmee het financiële doel van 110.000 euro is bereikt. Al moet het geld nog wel worden overgemaakt.

Dommelstroom is een initiatief uit Sint-Michielsgestel en begint in Boxtel haar tweede project. Het is geen groot project bij de RWZI: circa zestig huishoudens kunnen voorzien worden van stroom die opgewekt wordt door het zonneveld van circa vijfhonderd panelen. 

Een nieuwsbrief die de coöperatie in januari verstuurde naar haar leden, ruim vijfhonderd mensen investeerden al in Dommelstroom, leverde de nodige inkomsten op. Ook belangstellenden die op de wachtlijst staan, werden benaderd. Honderd van hen reageerden en investeerden. ,,We zijn hier ontzettend blij mee. Het onderstreept nog maar eens de wens voor een groene en leefbare wereld", jubelt het bestuur. 

Om het zonneveld te realiseren, was een eigen inbreng nodig van ten minste 110.000 euro. Om dat bedrag te halen, verkocht Dommelstroom certificaten voor 110 euro per stuk. Omdat het bedrag volgens het bestuur 'royaal' is bereikt,  kan er niet meer worden ingeschreven op de campagne.

BETALINGSVERZOEK

Het bestuur en de ledenraad zijn bezig met de laatste actiepunten rondom het nieuwe project. De certificaathouders ontvangen over circa drie weken een mail met nadere informatie rondom de aankoop. Dan moet het bedrag ook worden overgemaakt. Alle inschrijvers zijn daarmee ook lid van Dommelstroom en mede-eigenaar van al haar projecten.



p Op dit veldje langs de A2 wil energiecoöperatie Dommelstroom over een tijdje 500 zonnepanelen neerleggen. Foto: waterschap De Dommel.


POLITICI PRATEN MET INWONERS

Openbare vergadering van Combinatie95 in Esch

De vergadering die de politieke partij Combinatie95 maandag 27 februari houdt, is door iedereen bij te wonen. De bijeenkomst wordt gehouden in dorpshuis De Es en begint om 20.00 uur. 

Combinatie95 zit in een coalitie met INbox en Balans. De kleine kernen in de gemeente vormen een van de speerpunten van de partij. Voor Esch staat, net als in veel andere plaatsen, het onderwerp ‘wonen’ al lange tijd hoog op de agenda. De politici zien kansen voor de bouw van meer betaalbare huizen binnen het nieuwbouwproject De Reigerskant dat momenteel wordt gebouwd aan de noordoostkant van het dorp. 

Niet alleen daarover, maar ook over mogelijke flexwoningen (tijdelijke, kleine huizen) willen de politici het gesprek aangaan met de Esschenaren. Verder staan afvalinzameling en de druk op het verenigingsleven op de agenda van de partijvergadering, belangrijke thema’s die in Esch maar ook in de rest van de gemeente spelen. Tijdens de bijeenkomst haalt Combinatie95 ook de geluiden op uit de samenleving.

De aanwezige raadsleden en wethouders van Combinatie95 geven een toelichting op de onderwerpen die tijdens de laatste raadsvergaderingen aan bod kwamen. Bijvoorbeeld over de school in Esch, het plan Nieuw Koolwijk en de doorgevoerde bezuinigingen. Aanmelden voor de avond is niet nodig.