Vera Willems is de nieuwe voorleeskampioen van Boxtel.
Vera Willems is de nieuwe voorleeskampioen van Boxtel. Foto: Ellis Willems.

VERA WILLEMS NIEUWE VOORLEESKAMPIOEN VAN BOXTEL

‘Kon niet geloven dat ik gewonnen had’

Linda van de Wiel

Een dag nadat ze in basisschool De Spelelier voorleeskampioen van Boxtel werd, begint Vera Willems (12) langzaam te geloven dat ze gewonnen heeft. De leerling van de Angelaschool wist vorige week donderdag tien voorlezers van de wedstrijd, die werd georganiseerd door bibliotheekorganisatie Huis73, achter zich te laten. ,,Wat me extra trots maakt: ik ben de eerste voorleeskampioen van onze school.”

Vera wordt vrijdag op school voortdurend gefeliciteerd door medeleerlingen en docenten. Ze ondergaat het glunderend en reageert met een bescheiden ‘dank je wel’. ,,Ik had totaal niet verwacht dat ik zou winnen”, vertelt ze. ,,Er waren veel goede voorlezers en ik voelde me als beste van de Angelaschool al een winnaar.”

De basisscholen uit Boxtel, Liempde, Esch en Lennisheuvel kozen allemaal een kampioen om zijn of haar school te vertegenwoordigen. 

ZENUWACHTIG

De wedstrijd was erg spannend voor Vera en de andere kampioenen. ,,Ik mocht met mijn hele klas naar De Spelelier en toen we daar waren werd ik samen met de andere voorlezers apart genomen. Ons werd verteld dat we niet nerveus hoefden te zijn. Maar iedereen was natuurlijk zenuwachtig. Vooral vlak voordat ik aan de beurt was, vond ik het heel spannend, maar het ging gelukkig goed.”

De feedback die de leerling van de Angelaschool kreeg, was dan ook positief. ,,De jury zei dat ik het publiek goed meenam in mijn verhaal en dat mijn intonatie goed was. Ik heb ook een boek gekozen waarin dit allemaal goed naar voren komt: ‘De hele enge Ellie en nare Nellie’. Het gaat over een tweeling die kinderen pest. De twee meisjes die er heel schattig uitzien, veranderen dan letterlijk in monsters met hele enge tanden.”

TAART

Toen Vera na, in haar beleving, lange tijd wachten te horen kreeg dat ze had gewonnen, stormde de hele klas op de kersverse kampioen af. ,,Ik kon het niet geloven, maar op de beker die ik kreeg, stond het echt: ‘Voorleeskampioen Boxtel 2023’.”

Ze vervolgt: ,,Toen we terug op onze school waren, werd het lied ‘We are the Champions’ gedraaid en mocht ik op de tafel staan. Thuis gingen we samen met oma taart eten. Het voelt eigenlijk nog steeds of ik jarig ben.”

Vera treedt 11 maart in Goirle aan voor de Brabantse voorleeskampioenschappen. ,,Ik doe ook daar mijn uiterste best natuurlijk, maar ik voel me nu al een echte winnaar.”