De oude huisjes, die veldwachter Dirk Pastoor halverwege de 19e eeuw bouwde, moeten plaats maken voor nieuwbouw.
De oude huisjes, die veldwachter Dirk Pastoor halverwege de 19e eeuw bouwde, moeten plaats maken voor nieuwbouw. Foto: Piet van Oers, archief Brabants Centrum | Beeldbank Boxtel.

B O X T E L: K IJ K   N Ó U   'N S!



Aflevering 2 l In de vorige week gestarte fotorubriek van veranderde Boxtelse plekjes is de camera deze keer gericht op de Wiemelhoek. Dit steegje tussen Fellenoord (voorgrond) en Rechterstraat werd door veel rasechte Boxtelaren al decennialang met deze opmerkelijke naam aangeduid. Echter, pas in april 1998 werd een officieel straatnaambordje onthuld. De oude foto is gemaakt in het midden van de jaren tachtig. De vervallen krotten, die veldwachter Dirk Pastoor in de negentiende eeuw liet bouwen, werden afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. 

De onthulling van de straatnaam verrichtte toenmalige burgemeester Jan van Homelen samen met Mien van Rooij- van Etten, wier ouders in vroeger jaren in de buurt een bakkerszaak runden. Bij die gelegenheid gaf de burgemeester aan dat Wiemelhoek te herleiden was naar een werkwoord: ,,Wiemelen betekent dat mensen op de openbare weg met elkaar contact hebben." Naar de precieze herkomst van de straatnaam kan misschien alleen maar worden gegist. Mogelijk komt het van wiebelen: Fellenoord stond voordat het omleidingskanaal van de Dommel in de jaren dertig van de vorige eeuw werd gegraven, regelmatig vol water. Bewoners wiebelden dan in bootjes door de straten. 

Ook is wel gesuggereerd dat wiemelen sloeg op dronkemannen die van de ene naar de andere kroeg wiebelden. In dit stukje oud-Boxtel waren in vroeger jaren immers drie cafés vlak bij elkaar te vinden. Dat van Broer (en later diens zoon Louis) van der Meijden (nu: De Fellenoord), is als enige overgebleven. De naam Fellenoord prijkte eerder op het pand ertegenover waar nu arbeidsmigranten wonen en waar jarenlang pizzeria La Palma was gevestigd. Ook de naam Stamineeke prijkte daar ooit op de gevel. 

De derde horecazaak was te vinden op de hoek Fellenoord-Konijnshoolsedreef. Daar runde Bert van de Wassenberg vanaf de jaren vijftig zijn herberg De Gouden Zwaan. In de jaren zeventig werd het een exclusief restaurant, eerst onder de naam Die Heeren Sewentien, later omgedoopt tot De Negenmannen. Ook in dit pand wonen al enkele jaren arbeidsmigranten. 


Archieffoto: Piet van Oers | Vergelijkingsfoto: Rini van Oirschot (Heemkunde Boxtel).


Het kleine straatje, in de volksmond ‘De Wiemelhoek’ kreeg deze naam officieel in 1998. Burgemeester Jan van Homelen onthulde op 23 april van dat jaar het straatnaambord.