De laatste dag dat alle vluchtelingen samen op Velder verbleven, werd opgevrolijkt met spelletjes en activiteiten voor jong en oud.
De laatste dag dat alle vluchtelingen samen op Velder verbleven, werd opgevrolijkt met spelletjes en activiteiten voor jong en oud. Foto: Gerard Schalkx.

Afscheid voor vluchtelingen Velder

Cultuur

Langzaamaan stroomt de crisisopvang op landgoed Velder in Liempde vanaf vandaag leeg. Niet iedereen kan direct terecht op een nieuwe locatie, dus wordt de komende zes weken geleidelijk afgebouwd. Omdat iedereen er gisteren nog was, werd voor de asielzoekers een dag vol activiteiten gehouden.

Het programma op Velder stond geheel in het teken van het naderende afscheid. ‘s Middags werd afgetrapt met oud-Hollandse spelletjes en om half vijf werden oorkondes uitgereikt aan de vrijwilligers, onder hen veel uit Liempde, die zich hadden ingezet om van de crisisopvang een succes te maken. ‘s Avonds was er een barbecue met aansluitend een muzikale feestavond.

Sinds november krijgen de asielzoekers onderdak op het evenemententerrein van het landgoed. De start was wat trubbelig: een aantal van de gasten liet op de eerste dag van zich horen omdat enkele voorzieningen waren uitgevallen. Na berichtgeving van regionale media klonk op sociale media verontwaardiging omdat het protest werd gezien als ondankbaarheid.