De platanen langs het Apollopad vormen een zogeheten 'nevenstructuur' op de groene kaart die Boxtel wil implementeren. Deze bomen kan de gemeente in de toekomst niet zomaar kappen.
De platanen langs het Apollopad vormen een zogeheten 'nevenstructuur' op de groene kaart die Boxtel wil implementeren. Deze bomen kan de gemeente in de toekomst niet zomaar kappen. Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

‘Kapvergunning mogen we niet opschorten’

Algemeen

Ook al hanteert de gemeente Boxtel de zogeheten groene kaart nog niet, even geen vergunningaanvragen voor bomenkap in behandeling nemen, mag ze wettelijk niet. Dat stellen B en W na vragen van de PvdA-GroenLinks, de fractie die verzocht om de kapvergunningen tijdelijk op te schorten.

De groene kaart is een plattegrond die overzichtelijk moet maken welke bijzondere bomen er in de gemeente Boxtel allemaal zijn; niet alleen monumentale exemplaren, maar ook ander waardevol geacht groen. Hij is nog niet gereed. ,,We verwachten aan het begin van het tweede kwartaal een concept klaar te hebben. Dan volgt een oproep aan inwoners om bomen voor de kaart aan te melden”, reageren B en W. Tegen die tijd wil het college met een voorlichtingscampagne starten over het belang van bomen.

Mirjam Bemelmans van PvdA-GroenLinks vroeg zich al af wanneer de communicatie richting de inwoners zou beginnen. Ze had graag gezien dat zolang de groene kaart niet in gebruik is, kapvergunningen niet verleend mochten worden. Maar..