LEERLINGEN JRL OVER ONDERZOEK SMARTPHONEVERBOD

'Mobieltje is toch niet nodig in de les'


Vervolg van voorpagina


Niet alleen op de Boxtelse scholen wordt er verstandig met het gebruik van mobieltjes omgegaan. Ook thuis leggen ouders nadrukkelijker regels op. De vwo-brugklassers Puck van Beijnen, Nikki Kastelijn en Valérie (alle drie 12 jaar) gebruiken hun smartphone bijvoorbeeld niet tijdens het eten. ,,En als m'n vader zegt dat ik 'm weg moet leggen, doe ik dat... meestal", lacht Puck. 

Over het algemeen gebruiken de vwo-leerlingen hun telefoon vooral voor school, whatsapp en spelletjes. Sociale media, zoals TikTok en Snapchat, worden wel gebruikt, maar zijn meer voor vermaak 'tussendoor'. Sterker nog, de zes schoolgenoten vinden dat de nieuwigheid er wel weer vanaf is. Valérie: ,,Ik heb laatst zelfs TikTok van m'n telefoon gegooid!"  

De verschillen tussen smartphonegebruik zijn groot, weten de scholieren. ,,We hebben een klasgenoot die echt de hele dag met dat ding voor z'n neus zit, of in de les spelletjes speelt op zijn laptop", vertellen Nikki en Puck. Ook Cas, Floris en Xavi kennen zo iemand. ,,Soms stoor ik me daar wel aan, maar last heb ik er niet van", zegt Floris.

VERSCHIL PER DOCENT

Het blijkt dat op het JRL iedere docent anders om gaat met telefoons in de klas. ,,Bij de ene is die helemaal verboden, de ander let er niet op. Dat verschilt echt per les", vertellen Valérie en Nikki. Xavi houdt zijn smartphone in de tas: ,,In de les heb ik hem toch niet nodig."

Volgens Van der Kracht wordt er in de mentorklassen met enige regelmaat gesproken over het gebruik van de mobiele apparaten. Dan gaat het ook over veiligheid en privacy.

En de smartphone helemaal weg? Nee, dat gaat de leerlingen dan weer een stapje te ver. Cas: ,,Dan moet je ook de lesstructuur aanpassen, want we gebruiken het ook voor onze roosters via Magister (een administratie-app voor scholen en hun leerlingen - red.) en in de klas voor bepaalde vakken." Nikki denkt daar ook zo over: ,,Daarnaast wil je in de pauze soms wat informatie op kunnen zoeken, dan is een telefoon wel handig."