TALKSHOW PRAAT! 16 FEBRUARI IN LIEMPDE

Zorgen voor elkaar: 'Iemand helpen geeft een goed gevoel'

Jan Hermens

Hoe zorgen wij voor elkaar in Boxtel? Dat is het thema van de talkshow Praat! die donderdag 16 februari vanaf 20.00 uur plaatsvindt in D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg te Liempde. De lokale politiek, woonstichting Joost, ContourdeTwern en Zorggroep Elde Maasduinen discussiƫren over hoe ze de zorg overeind willen zien te houden.

Zorg betekent meer dan professionals die hulpbehoevende ouderen medicijnen toedienen en steunkousen aantrekken. Een hondje dat moet worden uitgelaten van een buurvrouw met gebroken been, een inwoner die stevige corona kreeg toen er nog een strenge quarantaineplicht gold en boodschappen nodig had... Vrienden, familie en de directe omgeving springen dan meestal bij.

BURENHULP

Eenvoudige ondersteuning kan een wezenlijk verschil maken. Gerlof Roubos, raadslid namens de lokale partij Balans, vindt daarom het stimuleren van burenhulp belangrijk. ,,Denk bijvoorbeeld aan een vergoeding voor nabuurschap en aan de hartjes in de wijk, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en helpen." De Boxtelse politicus pleit voor minder bureaucratie en meer vertrouwen. SP'er Rinze van der Veen, ook actief in de gemeenteraad, deelt dat standpunt. ,,Aan zorgverleners, goed opgeleid en goed betaald, moet weer vertrouwen worden geschonken zonder dat zij belast worden met overbodige papieren rompslomp."

Jan de Koning (INbox): ,,Vergis je niet in de kick die het kan opleveren als je iemand anders hebt geholpen. We zijn dat alleen vergeten. Elkaar helpen is de sleutel tot het beheersbaar houden van de zorgkosten." Dat ziet PvdA-GroenLinks ook. ,,Ondersteuning geven is niet alleen fijn voor de hulpbehoevenden maar ook zeer verrijkend voor degene die de helpende hand biedt."

PREVENTIE

Manager Johan Klunder van welzijnsorganisatie ContourdeTwern, ook vertegenwoordigd tijdens Praat! op 16 februari, wijst op preventie. ,,We moeten proberen te voorkomen dat iemand hulp nodig heeft. Lichamelijk fit blijven, contact houden met andere mensen en doelen stellen helpen daarbij." 

Klunder ziet graag dat dicht zorg bij de mensen wordt georganiseerd: in buurten en wijken. Woonstichting Joost deelt die visie. Directeur Marieke Vossen:  ,,Ik denk aan de huiskamers op Hoogheem, Selissenwal en Stapelen. Maar ook dienstencentrum De Kloosterhof, gerund door stichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde." Plekken waar geen medische hulp wordt verleend, maar waar mensen aandacht hebben voor elkaar. ,,Boxtel mag zulke bestaande initiatieven gerust goed promoten, " stelt Rob Kuppens (VVD).

INSTELLING

Als burenhulp, mantelzorg en thuiszorg niet meer volstaan om iemand thuis te laten wonen, komt een instelling in beeld. Omkijken naar elkaar blijft ook dan van grote waarde. Directeur Angela Rokven van ZGEM: ,,Verpleeghuizen zijn er in de toekomst voor kwetsbare ouderen die echt niet meer verantwoord thuis kunnen wonen. Familie, buren en vrienden kunnen ook als iemand in een instelling verblijft, een waardevolle bijdrage leveren. Samen zorgen stopt niet bij de deur van het verpleeghuis."