November 1982: sloop van de panden Clarissenstraat 4 en 6 waardoor het ‘Gat in de Markt’ dat in 1971 ontstond bij de afbraak van hotel De Kei, nog groter werd.
November 1982: sloop van de panden Clarissenstraat 4 en 6 waardoor het ‘Gat in de Markt’ dat in 1971 ontstond bij de afbraak van hotel De Kei, nog groter werd. Foto: Piet van Oers, archief Brabants Centrum | Beeldbank Boxtel.

B O X T E L: K IJ K   N Ó U   'N S!



Aflevering 1 l Een wekelijkse reeks met vergelijkingsfoto's van oude en nieuwe straatbeelden trok in het begin van de jaren tachtig in deze krant veel lezers. De rubriek 'Boxtel, kijk nòu 'ns!', samengesteld door Theo van den Aker (tekst) en Piet van Oers (beeld), leidde zelfs tot een boekwerk waarvan zowel de eerste als tweede druk rap uitverkocht waren. 

Ruim veertig later is het 'aangezicht' van Boxtel op diverse plekken zodanig gewijzigd dat een nieuwe serie kan starten. Uit respect voor de makers van destijds gebeurt dat onder dezelfde titel. Het initiatief voor deze nieuwe reeks is genomen door Heemkunde Boxtel die momenteel het analoge fotoarchief van Brabants Centrum digitaliseert voor haar Beeldbank. 

De linkse foto werd genomen in november 1982. Dat was op het moment dat overeenstemming werd bereikt over een bouwplan voor een toen al elf jaar braakliggend terrein in hartje Boxtel. Dat deed destijds dienst als parkeerterrein. In de volksmond werd de ontsierende ruimte het 'Gat in de Markt' genoemd. Dat ontstond toen in 1971 hotel De Kei was gesloopt. 

Voor de bouw van winkel- en appartementencomplex Beiaard (opgeleverd in 1984) moesten ook de al jaren dichtgetimmerde panden Clarissenstraat 4 en 6 worden afgebroken (links op de oude foto). Op de achtergrond staat de Sint-Petrustoren in de steigers voor een grootscheepse restauratie waarvoor Boxtel met de actie 'Red de toren' tweehonderdduizend gulden bijeenbracht. 

Archieffoto: Piet van Oers | Vergelijkingsfoto: Rini van Oirschot.


Appartementen en winkels vullen het ‘Gat in de Markt’ sinds 1984 weer op. Het wegdek van de Markt en de Clarissenstraat, als onderdeel van de cultuurhistorische as, is ook vernieuwd.