Met een uitgestreken gezicht en sonoor stemgeluid fileert Ad Hoevenaars al twee keer elf jaar haarfijn bestuur en politiek in Boxtel. In 2020 werd hij door prins Donald VI verheven tot Kwekfenomeen van Eendengat.
Met een uitgestreken gezicht en sonoor stemgeluid fileert Ad Hoevenaars al twee keer elf jaar haarfijn bestuur en politiek in Boxtel. In 2020 werd hij door prins Donald VI verheven tot Kwekfenomeen van Eendengat. Foto: Hans van Doorn, 2020.

AD HOEVENAARS HOUDT LAATSTE BUUT IN POLITIEK KAFFEE, MEDE DOOR LONGCOVID


Eendengats Kwekfenomeen stopt met snateren


Henk van Weert

Het Politiek Kaffee in Eendengat zal na twee jaar coronastilte spetteren van plezier op carnavalsmaandag. Er zijn onderwerpen in overvloed om het gemeentebestuur van Boxtel de maat te nemen, stellen Henk en Maarte van de Laak. Zij zijn respectievelijk lijsttrekker en -duwer van Indelijst Elluf. Tonprater Ad Hoevenaars is voor het laatst van de partij.

In 2002 beklom Hoevenaars voor het eerst het podium van de Eendengatse zittingsavond. Als kleinzoon Willy hield hij zeven jaar lang met opa Henk van de Laak een smakelijke tweespraak waarin bestuurlijke dwalingen fijntjes aan bod kwamen. 

Vanaf 2009 kwam de in Den Dungen geboren Boxtelaar alleen in de buutton. Zonder een ludieke naam waarmee andere tonpraters zich doorgaans tooien. Maar wel in een kenmerkende uitmonstering: met grijze bolhoed en rode clownsneus. 

CONCENTRATIE

Het was op voorhand geen uitgemaakte zaak dat Hoevenaars dit jaar in het Politiek Kaffee zou verschijnen. In november 2021 werd hij getroffen door corona en hij ondervindt nog dagelijks de gevolgen van longcovid. ,,Mezelf twintig minuten concentreren is wel het maximum", vertelt hij. Precies genoeg om een buut te houden. Zijn therapeut adviseerde wel om meteen na afloop van de voordracht te gaan wandelen en het feestgedruis te vermijden.  

Jezelf focussen in alle stilte thuis is natuurlijk wel iets anders dan op  het podium staan in een afgeladen zaal Rembrandt. Toch durft Hoevenaars (69) het aan. ,,Ik wilde sowieso afscheid nemen. Ook zonder longcovid. Twee keer elf jaar geleden kwam ik voor het eerst op de bühne voor een buut. Ik wil ervoor waken dat ik als een verzuurde oude man wordt gezien."

Depressief is Hoevenaars echter nooit, benadrukt hij. En bij de wekelijkse therapie krijgt hij prima tips om zo goed mogelijk om te gaan met de gevolgen van corona. Oók in aanloop naar zijn optreden op carnavalsmaandag. ,,Kijkend naar andere mensen met dezelfde soort klachten dringt het besef door dat ik niet mag mopperen. Ik werkte bij de Belastingdienst en ben al ruim vijf jaar gepensioneerd. Maar ik zie ook mensen waarvan hun carrière is verwoest door corona. Heel heftig." 

De Boxtelaar vindt het te gek voor woorden dat het zo lang moest duren dat er voor deze patiënten een financiële regeling komt: ,,Te meer omdat het vaak personen zijn die in het begin van de corona-uitbraak zonder beschermingsmiddelen in de gezondheidszorg werkten."

MENSENRECHTEN

Covid-19 heeft het leven van Hoevenaar onmiskenbaar veranderd. Zo heeft hij zijn voorzitterschap van tennisclub LTV Munsel neergelegd en vertrok hij na decennia bij Amnesty International. ,,Ik was zó graag als vrijwilliger aan de slag gegaan bij de opvanglocatie voor asielzoekers op Velder, maar dat lukt me gewoon niet. Gelukkig maakt mijn vrouw Lucie zich daar wel dienstbaar en daar ben ik heel blij mee."

Quasi-serieus nam Hoevenaars door de jaren heen met een uitgestreken gezicht en zijn sonore stemgeluid het college van B en W én de leden van de gemeenteraad op de hak. Gelardeerd met grappen en grollen, maar altijd binnen het betamelijke. De lach die hij op de gezichten van de gehekelde politici toverde, moet het mooiste compliment zijn dat hij kon ontvangen.

GRAAG GEZIENE GAST

Op de Eendengatse pronkzittingen ofwel Waggelrevue's was hij een graag geziene gast. En de bezoekers van het Snertconcert in Lennisheuvel genoten eveneens met volle teugen van zijn spitsvondige teksten. Hij heeft beide evenementen moeten afzeggen, simpelweg omdat de energie hem ontbreekt.

Op carnavalsmaandag is Hoevenaars dus wel van de partij in het Politiek Kaffee. Tijdens de ludieke ontmoeting van Prins Carnaval van Eendengat en het gemeentebestuur van Boxtel was de tonprater op zijn best. Zaal Rembrandt puilt telkens weer uit en dat zal - zo is de verwachting - deze keer niet anders zijn. 

'HET IS STIL IN BOXTEL'

,,Ik volg de lokale politiek op de voet, zowel in de raadzaal als de media. In een schriftje noteer ik alle dingen die van pas kunnen komen in mijn buut. Vanwege de pandemie zijn het meerdere schriftjes geworden. De voordracht is geschreven en nu ben ik aan het schrappen, want het natuurlijk allemaal veel te veel." Hij kijkt even bedenkelijk: ,,Alhoewel, veel? Er gebeurt momenteel eigenlijk opvallend weinig in Boxtel. Het is stil op het politieke toneel..."