Alexander Klerkx (midden) won deze week de Boxtelse voorronde van de Landelijke Geschiedenisquiz voor de tweede maal op rij. Kayla Schimmel (rechts) werd tweede, Jochem van Alphen eindigde op plek drie.
Alexander Klerkx (midden) won deze week de Boxtelse voorronde van de Landelijke Geschiedenisquiz voor de tweede maal op rij. Kayla Schimmel (rechts) werd tweede, Jochem van Alphen eindigde op plek drie. Foto: Marc Cleutjens.

JRL-scholieren kraken historische breinbrekers

Algemeen

Bijna 25 scholieren van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) deden dinsdag mee aan de Boxtelse voorronde van de Landelijke Geschiedenisquiz. Ze bogen zich in twintig vragen over onder meer de eerste mensaap Lucy, farao Toetanchamon en de dekolonisatie van Nederlands-Indië. De twee beste quizzers, Alexander en Kayla, gaan naar de finale. 

De Landelijke Geschiedenisquiz is een initiatief van JRL-leerkrachten Suzanne van Andel en Orla Murphy. De scholencompetitie wordt voor de achtste keer gehouden. Als het aan beide geschiedenisdocenten ligt, vindt de tweede lustrumeditie in 2025 plaats in het Rijksmuseum te Amsterdam. ,,We zoeken elk jaar een historische locatie”, vertelt Van Andel. ,,Vorig jaar waren in Gouda, dat 750 jaar stadsrechten vierde.”

De voorronde werd, net als vorig jaar, gewonnen door Alexander Klerkx uit Best. De tweedejaars gymnasium-leerling met twaalf punten te sterk voor de andere deelnemers. ,,Ik lees veel tijdschriften zoals Historia en onthoud best veel feitjes”, grinnikte Alexander.