De gemeente Boxtel verzorgt op vrijwillige basis sinds afgelopen najaar de crisisopvang op landgoed Velder. Vanaf 15 februari loopt het terrein weer leeg. Het is onwaarschijnlijk dat de verplichting op asielopvang vanuit het Rijk bij Boxtel komt te liggen, volgens burgemeester Ronald van Meygaarden. Die stelt dat deze gemeente 'niet bovenaan het lijstje staat' en oplossingen elders in de regio worden gezocht.
De gemeente Boxtel verzorgt op vrijwillige basis sinds afgelopen najaar de crisisopvang op landgoed Velder. Vanaf 15 februari loopt het terrein weer leeg. Het is onwaarschijnlijk dat de verplichting op asielopvang vanuit het Rijk bij Boxtel komt te liggen, volgens burgemeester Ronald van Meygaarden. Die stelt dat deze gemeente 'niet bovenaan het lijstje staat' en oplossingen elders in de regio worden gezocht. Foto: Rens van den Elsen.

‘Boxtel niet bovenaan lijst verplichte asielopvang’

Algemeen

De landelijke regering wil een nieuwe wet invoeren die gemeenten verplicht tot opvang van asielzoekers. Boxtel staat niet bovenaan het lijstje om daar in de toekomst voor te zorgen, stelt burgemeester Ronald van Meygaarden desgevraagd. 

Door de huidige problematiek binnen het Nederlandse asielbeleid gaat de regering het opvangstelsel aanpakken. Zo heeft onder meer Boxtel de voorbije maanden te maken gehad met het nijpende tekort aan capaciteit. Vandaar de crisisopvang op landgoed Velder, die voor nog een paar weekjes plek geeft aan 450 asielzoekers. 

Gemeenten kunnen nu zelf kiezen of ze opvangplaatsen voor asielzoekers optuigen. Maar het kabinet wil af van die vrijwilligheid zodat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) minder kwetsbaar wordt.

SPREIDINGSWET

De regering stelt nu voor om de gemeenten dit te verplichten zodat de opvang van asielzoekers beter wordt gespreid. De wet wordt dan ook wel de ‘spreidingswet’ genoemd.