Wie kent dit jubilerend bruidspaar van weleer?
Wie kent dit jubilerend bruidspaar van weleer? Foto: Piet van Oers, archief Brabants Centrum | Beeldbank Boxtel.

Speuren naar ‘oud goud’

Human Interest

In de zoektocht naar namen van gouden bruidsparen die dertig tot veertig jaar geleden in de krant stonden, deze week bovenstaand portret. Wie kent het koppel en kan er over verhalen? E-mail reacties naar bc@brabantscentrum.nl.

De beeldbank van Heemkunde Boxtel digitaliseert momenteel het oude fotoarchief van Brabants Centrum. Secretaris Christ van Eekelen scant alle fotoafdrukken en voorziet ze indien mogelijk van een korte toelichting. Onlangs ging een reeks portretten van gouden en diamanten bruidsparen door zijn handen. In veel gevallen ontbreken echter namen van de geportretteerden. Daarom wordt een zoektocht gehouden via deze rubriek.

Natuurlijk is via oude jaargangen van deze krant te achterhalen wie de jubilerende bruidsparen zijn. Dat is echter een tijdrovende bezigheid omdat de oorspronkelijke publicatiedatum van de foto’s onbekend is. Het zou heel veel bladeren door de vergeelde edities van Brabants Centrum betekenen. 

Voor deze ophelderingsactie is óók gekozen om in families herinneringen te laten ophalen aan opa’s en oma’s. De redactie is niet alleen benieuwd naar namen van de echtelieden en de datum van hun huwelijksjubileum, maar ook naar anekdotes, dierbare momenten of wat dies meer zij.

GLOBETROTTERS

De onderste foto toont het echtpaar dat vorige week in deze rubriek stond. Het zijn Jas (73) en Miet (72) Verhoeven-Nouwens. Jas werd geboren in Oisterwijk, waar hij bijna een halve eeuw werkzaam was bij de Koninklijke Lederfabriek. Het jubileumportret werd gemaakt bij de bejaardenwoningen aan de Van Hornstraat, waar het tweetal drie jaar eerder zijn intrek nam. Bijna veertig jaar woonde het bruidspaar echter aan de Kapelweg. 

Vijftien jaar was Jas voorzitter van de fabrieksarbeidersbond Sint-Willibrordus en twee decennia was hij lid van de reservepolitie. Ook richtte hij samen met anderen de in 1978 reeds ontbonden wandelsportvereniging De Globetrotters op. Voor zijn verdiensten ontving hij een koninklijke onderscheiding. Miet werd geboren in Boxtel en bracht als huisvrouw drie meisjes en drie jongens groot. In het appartement aan de Van Hornstraat ontving ze graag buurtgenoten op de koffie. Voor een van hen stelde zij een deel van de woning beschikbaar als expositieruimte voor handwerk- en schilderwerkstukjes. 

Jas en Miet Verhoeven-Nouwens uit Boxtel waren op 24 november 1978 vijftig jaar getrouwd.