Jonge vluchtelingen maken plezier op een hockeyveld van MEP. Ze wilden wel vaker hockeyen, gaven ze na de clinic aan.
Jonge vluchtelingen maken plezier op een hockeyveld van MEP. Ze wilden wel vaker hockeyen, gaven ze na de clinic aan. Foto: Hans Verberk.

ROTARYCLUB EN MEP GEVEN CLINIC


Kinderen Velder hebben dolle pret met stick en bal


Jan Hermens


Op de velden van hockeyclub MEP holden zondagochtend zo'n zestig kinderen rond. Dat is op zich niet uitzonderlijk. Wel bijzonder is dat de sporters geen clublid zijn en waarschijnlijk zelden of nooit eerder een hockeystick vast hadden. Het waren jonge vluchtelingen die op landgoed Velder verblijven.

Rotaryclub Boxtel-Oirschot-Haaren had in samenwerking met MEP, het Tilburgse Pandateam, Boxtel Belles Amies en JCI Dommelland een hockeyclinic voor de kinderen op Velder op touw gezet. Van elf tot circa half twee was er sportief vermaak en een gezonde lunch. Twan van Erp namens de rotaryclub: ,,Voor deze jeugd is zo'n clinic een mooi verzetje, een stukje afleiding. Even een andere omgeving dan de opvang. We hebben de kinderen 's ochtends opgehaald en naar het sportcomplex van MEP gebracht."

Eenmaal op het kunstgras kregen de deelnemertjes van enkele speelsters van Dames 2 en tophockeyer Jelle Galema uitleg over de sport. Ze deden allerlei leuke oefeningen met stick en bal. Ook speelden ze een partijtje tegen het Pandateam. 

VLUCHTELINGEN

De Tilburgse ploeg bestaat uit kinderen van vluchtelingen en heeft dus raakvlakken met de jeugd die nu op Velder wordt opgevangen. De leden weten hoe het is om in een vreemd land te komen waar je alle gewoonten en de taal nog moet leren kennen. Tilburger RenĂ© Dinant, eigenaar van het bedrijf Welkom Integratie, richtte het in 2016 op. Het bestaat inmiddels ook deels uit jongeren uit kwetsbare gezinnen. 

Van Erp: ,,Het Pandateam is al eens vaker bij de Boxtelse hockeyclub geweest. Hun bezoek was ook nu weer een groot succes."

LUNCH

Na alle pret en beweging volgde een gezamenlijke lunch. Van Erp: ,,We hoorden terug daarna dat de kinderen een dag later graag weer hadden willen hockeyen."