...JAN VAN VROENHOVEN...           Foto: Peter de Koning, 2013.
...JAN VAN VROENHOVEN... Foto: Peter de Koning, 2013.

JAN VAN VROENHOVEN OVERLEDEN

'Je moet vooruitkijken om in Boxtel boterham te verdienen'


Pål Jansen

Hij werd tussen 2010 en 2013 lokaal vooral bekend als voorzitter van Ondernemersvereniging Boxtel (OVB), maar was al gepokt en gemazeld als ondernemer. De onlangs overleden Jan van Vroenhoven begon met zijn klus in hartje Boxtel te midden van de economische crisis en bleef ondanks alle financiële malaise positief over het centrum. ,,Boxtel heeft eigenlijk best een leuk centrum." 

Van Vroenhoven woonde decennialang in Boxtel en was in het bedrijfsleven vooral bekend geworden doordat hij bestuurlijk op veel fronten actief was. Bij zijn aantreden als voorzitter van de OVB werkte hij vooral aan het anders inrichten van de belangenclub. 

Niet alleen de naam veranderde naar Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB). Ook de organisatie moest volgens hem professioneler worden ingericht, er kwam onder meer een secretariaat.

Aan het einde van zijn termijn was ook de functie 'centrummanager' geboren, die voor het eerst werd ingevuld door de Boxtelse Willemijn Wijdenes. Winkeliers zijn vanaf 2013 reclameheffing gaan betalen, met de opbrengsten worden promotionele activiteiten en evenementen ondersteund. Ook om ondernemers samen te laten optrekken meer reuring in het dorp te brengen.

,,Je moet vooruitkijken om als winkelier of horecaondernemer in Boxtel een boterham te kunnen blijven verdienen", zei Van Vroenhoven in oktober 2012 in deze krant.   

FRISDENKER

De ondernemer werd door toenmalig burgemeester Frank van Beers benaderd om de OCB te leiden nadat hij in 2009 als 'frisdenker' deelnam aan een debat over de toekomst van Boxtel. Hij had zijn strepen al verdiend in het bedrijfsleven en verkocht enkele jaren ervoor zijn bedrijf DDA dat was gevestigd langs de A2 in Rosmalen. 

Zijn cv vol bestuurlijke ervaring sprak voor zich. Zo was hij vicevoorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) in Brabant, bestuurslid van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) én van de Kamer van Koophandel. Voor zijn maatschappelijke inzet in Brabant werd hij benoemd tot Ridder van de Orde van Oranje-Nassau.

SAMENWERKEN

Van Vroenhoven hield niet zo van schoppen tegen de gevestigde orde, maar pleitte meer voor samenwerken met de gemeente. Dat kwam hem ook wel eens op kritiek te staan. Bijvoorbeeld toen de gemeente haar nieuwe parkeerplan met onder meer een autoluw centrum presenteerde. Van Vroenhoven gaf aan dat de OCB het daarmee eens was. 

Diverse lokale ondernemers gaven echter aan niet gehoord te zijn en het er zeker niet mee eens te zijn. Toch was Van Vroenhoven ook weer niet kritiekloos over het autoluw parkeren: hij pleitte er onder meer voor de gemeentevijver te dempen voor 150 extra parkeervakken. Hij noemde dat een 'kans voor open doel die door Boxtel niet mag worden gemist'. 

Van Vroenhoven verkocht enkele jaren geleden zijn woning aan De Klapwaker en woonde de laatste tijd met zijn echtgenote in een appartement in Sint-Michielsgestel. Hij overleed op 17 januari aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Een week later was de afscheidsdienst in crematorium Rijtackers te Eindhoven. 

De in Best geboren Jan van Vroenhoven werd tachtig jaar oud.