Een optreden van Profondamente in de Protestantse Kerk in 2018.
Een optreden van Profondamente in de Protestantse Kerk in 2018. Foto: eigen collectie | Hans van Doorn, 2018.

EEN MUZIKALE REIS DOOR EUROPA MET PROFONDAMENTE

In het spoor van meesters uit de barok

Componisten als Couperin, Brescianello, Geminiani en Händel werkten in verschillende grote Europese landen: Italië, Duitsland, Frankrijk en Engeland. Barokensemble Profondamente voert zaterdag 11 februari vanaf 16.00 uur luisteraars mee op een muzikale reis door het Europa van de achttiende eeuw. Het gezelschap speelt in de Protestantse Kerk aan de Clarissenstraat.

Vooral aan de hoven bruiste het muziekleven in de achttiende eeuw. Ook waren er al grote theaters waar operazangers triomfen vierden. Händel bijvoorbeeld, van geboorte Duitser, werkte in Engeland en stond op grote hoogte als operacomponist. Het was de tijd van rijk versierde decors vol krullen en goud. En van castraten, die soms uitgroeiden tot ware 'popsterren'.

Hofdansen als pavane, sarabande en allemande werden muzikaal gebundeld tot suites, die meer bedoeld waren om naar te luisteren dan om op te dansen. De zuidelijke barok was lichter en feestelijker van toon dan de noordelijke.

FRIVOLER

In het concert van Profondamente, dat tot de serie Klassiek in de Kerken behoort, ontdekt het Boxtelse publiek met name de zuidelijke barokmuziek. Couperin, Geminiani en ook Händel schreven muziek die wat frivoler was dan bijvoorbeeld die van Johan Sebastian Bach of Buxtehude. Meesters die veel meer beïnvloed waren door het noordelijke protestantisme.

Het ensemble speelt in wisselende samenstelling. In het concert van 11 februari musiceren Evelien Wolting (blokfluit en barokhobo), Evelyn Tjon-en-fa (barokviool), Martijn Verbrugh (viola da gamba) en Eelco Kooiker (klavecimbel en kistorgel).

RESERVEREN

Reserveren voor het concert is gewenst en kan via reserveren@klassiekindekerken.nl onder vermelding van concertdatum en aantal personen. Betalen kan contant bij binnenkomst. De entree bedraagt vijftien euro, jongeren tot en met zestien jaar mogen gratis komen luisteren.