De opvanglocatie op landgoed Velder wordt vanaf 15 februari geleidelijk afgebouwd, de bedoeling is dat het terrein 31 maart schoon wordt opgeleverd.
De opvanglocatie op landgoed Velder wordt vanaf 15 februari geleidelijk afgebouwd, de bedoeling is dat het terrein 31 maart schoon wordt opgeleverd. Foto: Rens van den Elsen, november 2022.

Verblijf op Velder zes weken verlengd na overleg betrokkenen

Algemeen

De uitloop van de crisisopvang op landgoed Velder, duurt zes weken. Vanaf 15 februari begint de geleidelijke afbouw, de bedoeling is dat het terrein op 31 maart is opgeruimd. Dat heeft burgemeester Ronald van Meygaarden besloten na overleg met alle betrokkenen.

Het gesprek met betrokken partijen, de eigenaar, natuurwerkgroepen en een vertegenwoordiging van omwonenden, volgde na een oproep om de vluchtelingenopvang langer open te houden. 

De Veiligheidsregio Brabant-Noord legde de dringende vraag neer bij de gemeente nadat het Centraal Orgaan opvang Asielszoekers (COA) meldde 40.000 plekken te kort te komen. Daardoor lukt het ook niet om alle tijdelijke bewoners op Velder, circa 450 in totaal, snel elders in de regio onder te brengen. Wel kan alvast een deel van de groep ergens anders terecht. Geleidelijk volgt dan de rest.