Prins Julian werd begin januari aan het Gemondse publiek gepresenteerd als degene die de scepter zwaait over Mullukzuipertjesland. Binnenkort viert de carnavalsorganisatie alsnog haar 55-jarig bestaan.
Prins Julian werd begin januari aan het Gemondse publiek gepresenteerd als degene die de scepter zwaait over Mullukzuipertjesland. Binnenkort viert de carnavalsorganisatie alsnog haar 55-jarig bestaan. Foto: Paul Schneider.

MET TERUGWERKENDE KRACHT ALSNOG FEEST VOOR JUBILEUM UIT 2022


Mullukzuipertjes staat drie dagen stil bij 5x11 jaar


Wendy van Lijssel

Gemonde pakt tijdens de komende carnavalsdagen uit met het motto ‘Gimde rakt oe al 55 jaor in oew hart’. Hier dient echter nog het woordje 'ruim' aan te worden toegevoegd. In 2022 bestond stichting Jeugdcarnaval De Mullukzuipertjes namelijk 55 jaar. Een feestje zat er toen niet in, maar van uitstel komt afstel is nu geen sprake. Het weekend van vrijdag 10 tot en met zondag 12 februari wordt groots uitgepakt met feestelijkheden voor jong en oud.

Een aantal betrokken inwoners stond in maart 1967 aan de wieg van het jeugdcarnaval in Gemonde. Het idee was om kinderen centraal te zetten en activiteiten te organiseren waarmee ook ouders betrokken raakten. Zodoende ontstond er een feest voor alle leeftijden. Een waarbij de sleutel nog altijd in handen is van een Jeugdprins- en prinses met gevolg. Allemaal uit groep 7 en 8 van basisschool Sint-Lambertus. 

Om ook de wat oudere jeugd te blijven enthousiasmeren voor het leutfeest, zag een aantal jaar geleden The Crew het levenslicht. ,,Dat is een groep waar jongeren na de jeugdraad in verder kunnen. Bijvoorbeeld door het bouwen van een carnavalswagen. Zo proberen we het carnavalsgevoel er in te houden. Het werkt, want zo is al een carnavalsgroepje ontstaan dat inmiddels zelf een wagen aan het bouwen is”, weet Christ Goossens, lid van de zeskoppige werkgroep die met de organisatie van de jubileumviering bezig is.

LASERGAMEN

Vrijdag 10 februari trapt het feest af met een aangepast lesprogramma op de Sint-Lambertusschool. In de vroege avond mag de basisschooljeugd gratis lasergamen in café Kloosterzicht en is er aansluitend een discoavond voor kinderen vanaf 12 jaar. Een dag later is daar mogen de volwassenen 'los' op de klanken van deejay Mr. Marvin en de band No Colour. Kaartjes voor deze avond kosten 5,55 euro in de voorverkoop en zijn te reserveren via www.kloosterzicht.nl. Goossens geeft daarbij aan dat de opbrengst van de kaartjes bedoeld is om alle jeugdactiviteiten te bekostigen.

Zondag 12 februari wordt het feestweekend afsloten met een gezellige inloopmiddag in zaal De Schuif van 13.33 tot 15.00 uur. ,,Er komen diverse collega-stichtingen uit de regio op bezoek met hun hoogheden en gevolg en uiteraard zijn alle Gemondse en regionale feestneuzen welkom”, aldus Goossens. Ter verhoging van de pret verzorgen dialect-deskundige/zanger Cor Swanenberg en muzikant Henk Verhagen een optreden en speelt ook De Gimmese Kapel enkele nummers. 

Tot slot is er nog een bijzondere veiling, want: ,,Er zijn een aantal titels opgedoken in Gemondse breinen en opschriften. Die gaan we veilen”, doet Goossens uit de doeken. Details wil hij niet prijsgeven. Kom maar langs en maak het mee is het devies.

CARNAVALSBLOED

De medeorganisator vindt het overigens logisch om het 55-jarige jubileum verlaat, maar alsnog groots te vieren. “Als je carnavalsbloed hebt, dan laat je dat niet stilletjes voorbijgaan”, meldt hij. Om lachend te besluiten: “En dat doen wij ook echt niet.” 

Prins Julian werd begin januari aan het Gemondse publiek gepresenteerd als degene die de scepter zwaait over Mullukzuipertjesland. Binnenkort viert de carnavalsorganisatie alsnog haar 55-jarig bestaan.