Boxtelaar Guido van Eijk is werkzaam als practor Duurzaamheid bij het Summa College in Eindhoven.
Boxtelaar Guido van Eijk is werkzaam als practor Duurzaamheid bij het Summa College in Eindhoven. Foto: Bert Jansen.

‘Ik wil het liefst met mijn poten in de modder’

Duurzaamheid

Guido van Eijk kwam bij het Summa College in aanraking met thema’s als duurzaamheid en energietransitie. Nu geldt de Boxtelaar, een van de motoren achter het plaatselijke festival Boer zoekt Band, bij de grootste mbo-instelling van het Zuiden als expert op deze gebieden. ,,We moeten de klimaatdoelstellingen van 2050, heel serieus nemen. Ook in Boxtel.”

door Hub Dohmen

Guido van Eijk (55) heeft altijd wel iets met maatschappelijke thema’s gehad. ,,Laten we het niet overdrijven”, zegt hij. ,,Maar ik voel van jongs af aan een duidelijke betrokkenheid bij een ander, of de samenleving als geheel.”

Het bracht de Boxtelaar als tiener ook naar de grote stad, in zijn geval Tilburg. ,,Eigenlijk wilde ik agogisch werk (mbo) doen”, vertelt hij. ,,Echt aan de slag gaan met mensen, met de poten in de modder, om het zo te noemen. Maar ik werd tot mijn verbazing niet toegelaten. Ik zou als vijftienjarige mavo-scholier te jong én als havist te hoog gekwalificeerd zijn. Dus koos ik voor de hbo-opleiding Mens & Arbeid, zeg maar beroepskeuzeadviseur.”