De eiken langs het Apollopad zijn een zogeheten 'nevenstructuur' op de groene kaart die Boxtel wil implementeren.
De eiken langs het Apollopad zijn een zogeheten 'nevenstructuur' op de groene kaart die Boxtel wil implementeren. Foto: Bas van den Biggelaar, 2022.

PvdA: ‘Wacht met verlenen van kapvergunningen tot groene kaart er is’

Algemeen

Er moet nog wat werk worden verricht rondom het nieuwe bomenbeleid, stelt PvdA-GroenLinks. De fractie pleit daarom om de aanvraag van kapvergunningen op te schorten totdat de zogeheten ‘groene kaart’ er is. 

De plattegrond moet overzichtelijk maken welke bijzondere bomen er in de gemeente Boxtel allemaal zijn; niet alleen monumentale exemplaren, maar ook ander waardevol geacht groen. Ook boomstructuren tellen mee. Denk bijvoorbeeld aan het Apollopad, de fietslaan in de wijk Oost waar veel eiken staan.  

Door het vorig jaar aangenomen bomenbeleid zou de aanvraag van kapvergunning anders beoordeeld worden. Daarbij zou meer rekening gehouden worden met de waarde van bomen, maar ook zaken als een ruime groeiplek. 

PvdA-GroenLinks constateert echter dat de beoordeling nog op de oude manier gaat en dat dit ‘meer tijd kost dan gepland’. Niet alleen daarom pleiten raadsleden Mirjam Bemelmans en Miek Nooijen bij het college van B en W om de kapvergunni..