Afbeelding
Foto: Ralph van Erven.

GUUSJE SCHALKX RECONSTRUEERT BOXTELS GEMEENTEWAPEN

Precisiewerkje met bladgoud en vermiljoen

Boxtel heeft zijn gemeentewapen bijna terug. SintLucas-student Guusje Schalkx (20) legde deze week de laatste hand aan de reconstructie. Het blazoen werd vorig jaar juni op klaarlichte dag van het gemeentehuis geschroefd en daags erna - beschadigd - opgespoord. ,,Als ik straks op stap ga in Boxtel, kan ik altijd even kijken naar mijn werkstuk”, lacht ze.

Marc Cleutjens

Het was een meer dan curieuze diefstal die vorig jaar veel media-aandacht kreeg. Een onverlaat zette op een doordeweekse dag doodleuk een ladder tegen de gevel van het gemeentehuis, schroefde het wapenschild eraf en ging ermee aan de haal. Een goed signalement en oplettendheid van wijkagent Hicham Argani leidde tot een snelle aanhouding. Argani klom kort na de arrestatie in een hoogwerker en schroefde het wapenschild weer tegen het balkon boven de hoofdingang van het raadhuis aan de Markt.

FLINKE SCHADE

,,Bij de diefstal was flink wat schade ontstaan”, vertelt Guusje. De Boxtelse zit momenteel in het laatste jaar van de opleiding decoratie- en restauratieschilder en werd door docent Joep Dirckx benaderd om het gemeentewapen op te knappen. ,,Omdat alle verflagen gehavend waren, koos ik voor reconstructie. Voordat ik van start ging, heb ik onderzoek gedaan en een stappenplan gemaakt.”

In december en januari werkte Guusje dagelijks aan het historische schild. Dat deed ze in het atelier van mbo-school SintLucas, dat zich bevindt in de vroegere Levensschool aan de Burgakker. ,,Alle studenten leggen in het laatste studiejaar zeven proeven van bekwaamheid af om te kunnen slagen”, legt docent Dirckx uit. ,,De anderen werken onder meer aan een fictief heraldisch wapen. Omdat Guusje uit Boxtel komt, leek het me gepast haar deze opdracht uit te laten voeren.”

AMPER VIJFTIG EURO

Guusje’s onderzoek leerde dat het wapenschild opnieuw moest worden voorzien van 23¾ karaats bladgoud. ,,De waarde van het bladgoud valt wel mee hoor”, lacht ze. ,,Ik denk dat het amper vijftig euro is...” 

Het zilver is een legering van platina die niet oxideert. Guusje vult aan: ,,Sint-Petrus en alle merletten heb ik opnieuw getekend, maar met behoud van alle oorspronkelijke lijnen. Om de passende kleur rood te krijgen, heb ik pigment van vermiljoen gebruikt. Dat is de kleur die bij uitstek hoort bij heraldische wapens en schilden.”

UITMUNTEND

Het Boxtelse wapenschild wordt binnenkort opnieuw aan het balkon van het gemeentehuis bevestigd. Guusje, die naast haar studie als schilder bij Dammers Schilderwerken in Boxtel werkt, is gevraagd die officiële handeling te verrichten. Samen met burgemeester Ronald van Meygaarden zal ze - net als wijkagent Argani vorig jaar - in een hoogwerker klimmen en het blazoen met één stevige schroef verankeren.

De beoordeling voor de proeve van bekwaamheid heeft Guusje al op zak. Docent Dirckx kwam uit op ‘uitmuntend'.



p SintLucas-student Guusje Schalkx uit Boxtel legde deze week de laatste hand aan de reconstructie van het gemeentewapen. Het schild werd vorig jaar zomer op klaarlichte dag gestolen en beschadigd teruggevonden. Foto: Ralph van Erven | SintLucas.