KONINKLIJK BESLUIT LIGT TER INZAGE

Rijk gaat akkoord met onteigening voor VLK

Jan Hermens

Om de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) aan te kunnen leggen, heeft de gemeente Boxtel grond nodig die zij zelf niet bezit. Met verschillende grondeigenaren is overeenstemming bereikt over de verkoop van land, maar niet met allemaal. Het Rijk stemt ermee in dat Boxtel negen stukken grond onteigent. Vóór het zover is, moet nog wel het bestemmingsplan onherroepelijk zijn.

Het ontwerp van een Koninlijk Besluit waarin de onteigening wordt geregeld, ligt tot en met 28 februari ter inzage. Een definitief besluit volgt later. Boxtel blijft intussen proberen met de grondeigenaren, met wie nog geen akkoord is bereikt, tot overeenstemming te komen. Een van hen is milieuvereniging Het Groene Hart. Zij bezit een klein perceel in het tracé: van in totaal tachtig vierkante meter. 29 vierkante meter daarvan staat op de onteigeningslijst, een hoek ter grootte van een huiskamer. De gedachte dat het hier om een tactische grondpositie gaat, bedoeld om als belanghebbende bezwaar te kunnen maken, dringt zich onstuitbaar op.

Ondanks dat het bestemmingsplan voor de VLK nog ter beoordeling bij de Raad van State ligt, gaat Boxtel door met de voorbereidingen voor de aanleg van de weg. Dat gebeurt om zo snel mogelijk met de werkzaamheden te kunnen starten als de hoogste bestuursrechter in Den Haag eenmaal zijn fiat heeft gegeven. De uitspraak van de Raad van State wordt eind dit jaar verwacht. ,,We willen zover zijn met de voorbereidingen dat we begin 2024 met het karwei kunnen beginnen", aldus een woordvoerder van de gemeente.

HOORZITTING

De VLK moet de leefbaarheid en verkeersveiligheid in de buurtschap Kalksheuvel én de bereikbaarheid van bedrijventerrein Ladonk verbeteren. Wat er gebeurt als er een streep door het bestemmingsplan gaat is onduidelijk. Eind november, tijdens de informatieavond over het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS, aanleiding voor de VLK) werd naar een plan B gevraagd. De projectleider van de gemeente antwoordde toen: ,,Dat is er niet."

Als de VLK eenmaal in gebruik is genomen, kan de dubbele overweg in de Tongersestraat dicht. Dat willen ProRail en het Rijk om meer treinen te kunnen laten rijden. Boxtel wil nog meer verkeersmaatregelen nemen om de gevolgen van de sluiting op te vangen. Daar is alleen te weinig geld voor. Er lopen onderhandelingen met Rijk en provincie over het maatregelenpakket.

Voor bezwaarmakers die hun zienswijzen op het ontwerpbesluit tot onteigening mondeling willen toelichten, is er donderdag 9 maart om 11.00 uur een hoorzitting in de raadzaal.