Reconstructie Stationsstraat: hoe zat het ook alweer?

Onder de noemer Stichting Toekomst Stationsstraat (STS) namen verschillende buurtbewoners in 2017 het initiatief om een ontwerp te maken. Daarvoor stelde toenmalig wethouder, wijlen Eric van den Broek destijds 50.000 euro beschikbaar. De winkelpromenade was dringend aan een opknapbeurt toe, dus was er een herinrichtingsplan nodig.

In 2019 werd een voorstel ingediend: de aanleg van een verdiepte rijbaan voor autoverkeer en fietsers met brede stoepen. De weg bleef echter doodlopend. Dit standpunt veranderde een beetje door de komst van de Vincentiuswinkel in 2020, die met een eigen vrachtwagen tweedehands spullen moet vervoeren en waar mensen regelmatig gebruikte goederen komen afgeven en ophalen. STS dacht sindsdien aan een uitzondering voor vrachtverkeer, dat de Stationsstraat via de kant van de Zwaanse Brug weer zou kunnen verlaten. 

Het plan lag daarna twee jaar op de plank. Ondertussen waren er ook nog gemeenteraadsverkiezingen. De nieuwe verantwoordelijk wethouder, Fred van Nistelrooij, gaf vervolgens aan dat het plan van STS nog 'verder ontwikkeld' moest worden. 

Intussen waren de omstandigheden gewijzigd met de komst van de Vincentiuswinkel. De gemeente kreeg een verschil van inzicht met STS: zo werd er gedacht aan een keerlus halverwege de winkelpromenade. Afgelopen zomer kondigde het burgerinitiatief aan de handdoek in de ring te gooien.