Blik op de Stationsstraat gezien vanaf de kant van de Zwaanse Brug. De gemeente Boxtel houdt alle argumenten voor een herinrichting opnieuw tegen het licht. Dit kan ook leiden tot een nieuwe verkeerssituatie op deze plek.
Blik op de Stationsstraat gezien vanaf de kant van de Zwaanse Brug. De gemeente Boxtel houdt alle argumenten voor een herinrichting opnieuw tegen het licht. Dit kan ook leiden tot een nieuwe verkeerssituatie op deze plek. Foto: Karin Schoenmakers.

NIEUWE IDEEËNRONDE VOOR DEEL VAN STATIONSSTRAAT

Herinrichting promenade kan nog alle kanten op

Pål Jansen

Hoe gaan we de Stationsstraat tussen de voormalige Rabobank en de Zwaanse Brug herinrichten? Verkeerswethouder Fred van Nistelrooij heropent de discussie: er worden opnieuw ideeën opgehaald bij omwonenden en belanghebbenden. ,,We kijken met open blik naar de beste argumenten, dus alles ligt nog open.”, aldus Van Nistelrooij. 

Een eenrichtingsweg waarbij je er vanaf de Molenstraat ín rijdt. Of verder ontwikkelen als voetgangersgebied: de gemeente geeft al enkele voorzetjes om het gesprek op gang te brengen. Belanghebbenden en omwonenden krijgen allemaal de kans opnieuw hun zegje te doen. De gemeente Boxtel heeft hen al per brief geïnformeerd. Ook zijn een verkeerskundige en een medewerker van het ingeschakelde bureau Buurtbinders sinds deze week de deuren langsgegaan. ,,We willen de klok gelijk zetten. Dit proces loopt al enkele jaren en inmiddels zijn de tijden veranderd: er wordt over verschillende onderwerpen anders gedacht. Denk aan zaken als groen en klimaatadaptatie”, legt de extern ingehuurde verkeerskundige Robert van Diessen van de gemeente uit. 

VOORZICHTIG

De zaken worden wel iets anders aangepakt dan in het verleden. De gemeente gaat individueel in gesprek met belanghebbenden om kennis op te halen en zaken rondom het proces toe te lichten. ,,Daarvoor nemen we de tijd”, vertelt procesbegeleider Willeke van der Doelen van Buurtbinders.

De gemeente is voorzichtig met inhoudelijke uitspraken. In het verleden verliep het proces rondom de herinrichting namelijk stroef. In 2017 nam een groep buurtbewoners onder de noemer Stichting Toekomst Stationsstraat (STS) het initiatief om een herinrichtingsplan te maken, waarvoor de gemeente vijftig mille beschikbaar stelde. Het reconstructievoorstel dat in 2019 werd ingediend, belandde echter in de ijskast. Twee jaar later gaf de gemeente aan dat het plan nog te onvolledig was (zie kader) wat ertoe leidde dat STS afgelopen zomer zijn medewerking opzegde. 

OPNIEUW

Kortom, het proces moet zorgvuldig worden herstart. In de brief richting bewoners en belanghebbenden erkent de gemeente dat het samen met STS niet is gelukt tot een nieuw plan te komen. Dus nu wordt er opnieuw geluisterd naar inwoners en betrokkenen. Dit betekent niet dat de gemeente weer van voor af aan begint, benadrukt Van Diessen. Ook input uit het verleden wordt nog afgewogen bij het uitwerken van de plannen.

VERRASSEND

Gerontologe Diny Stolvoort maakte zich eerder al sterk om de Stationsstraat toegankelijker voor ouderen te maken als die wordt heringericht. Zij vindt het goed dat iedereen nu individueel aan het woord komt. ,,Goed initiatief om opnieuw met open blik naar de situatie te kijken. Voorheen vond ik dat er te veel 'in the box' werd gedacht." Een van de voorzetjes die de gemeente geeft, het instellen van eenrichtingsverkeer vanaf de Molenstraat richting de Rabobank, vindt ze 'verrassend'. 

Eerdere ideeën over het instellen van een keerlus halverwege de Stationsstraat, maar ook het aanleggen van een verdiepte rijbaan met brede stoepen, konden Stolvoort niet bekoren. ,,Maar áls er eenrichtingsverkeer komt, moet er in mijn ogen ook goed worden nagedacht over het hoekje waar nu het Boxtelaarbankje staat (bij juwelier Le Cloc Caduc - red.)."

Pierre van den Oord (Fietsersbond) vindt de denkrichting van het eenrichtingsverkeer een stap terug naar vroeger. ,,Fietsers in de Rechterstraat en Stationsstraat hebben nu voorrang, gaat dat vervallen? Bij eenrichtingsverkeer denk ik hoogstens aan het beperkt toestaan van voertuigen. Met ontheffingen en kentekenscanners kan je dat reguleren. Als er meer dan een auto per uur doorheen gaat, voorzie ik dat het een ellende wordt."

AANTREKKELIJK

Voorzitter Luc Broos van Centrummanagement Boxtel bekijkt de herinrichting vooral vanuit het belang van een aantrekkelijk winkelgebied. ,,Wij hebben altijd gepleit dat het gebied een doorgaande weg moet worden. Dat voorkomt verkeersproblemen en je kan meer met parkeren doen. Daarnaast zijn we ervoor dat dit deel van één geheel gaat vormen met de heringerichte Rechterstraat." De denkrichtingen die Boxtel al opwierp, passen bij die van het Centrummanagement, ziet Broos. Al rekent hij zich nog niet rijk. ,,Iedereen komt nu individueel aan het woord. Dat is overigens goed: als er collectief wordt gediscussieerd, zie ik vaak de hardste schreeuwers het podium pakken. Op deze manier krijg je de belangen beter in beeld."

De gesprekken worden teruggekoppeld aan het college. En B en W krijgen een advies: niet per se wat het moet worden, wel over hoe ze het best tot een keuze kunnen komen. Wie Van der Doelen en Van Diessen heeft gemist, kan met hen een afspraak maken via projectleider Rob Werson: (0411) 65 58 18 of r.werson@mijngemeentedichtbij.nl.