Tilila Mairouche met haar master Ad Dekker. Taekwondoka heeft de Boxtelse enorm geholpen in haar persoonlijke ontwikkeling.
Tilila Mairouche met haar master Ad Dekker. Taekwondoka heeft de Boxtelse enorm geholpen in haar persoonlijke ontwikkeling. Foto: Hans Verberk.

BOXTELSE TAEKWONDOKA MAG DAN KLEIN ZIJN, MAAR VALT NIET TE ONDERSCHATTEN

'Vergis je niet in haar uiterlijk: Tilila is een fighter'


Pål Jansen

Op school werd gezegd dat Tilila Mairouche (22) het werk bij de politie nooit zou aankunnen. Te klein, te licht, te bleu... Haar taekwondotrainer Ad Dekker vond het allemaal nonsens: Tilila weet zelf het beste wat ze wel en niet kan. De Boxtelse bewees het gelijk van haar master: ze stond al haar mannetje in de beruchte Eindhovense wijk Woensel en leert nu toekomstige agenten en boa's om te gaan met hun geweldsbevoegdheden.

Wat kleiner dan de rest, een beetje stil, wat onzeker, weinig vriendinnetjes ook. Op zesjarige leeftijd viel Tilila al een beetje buiten de boot. Turnen deed ze maar wat graag, want veel meiden van haar leeftijd deden het ook. ,,Mijn ouders als ik wilde blijven turnen, moest ik van mijn ouders ook op vechtsport."

Haar moeder, die op jonge leeftijd naar Nederland kwam, deed in Marokko al aan kickboksen. Wellicht kreeg Tilila de verplichting ook opgelegd omdat haar ouders zagen dat ze toen een boost in zelfvertrouwen goed kon gebruiken.. ,,Zij waren vooral bang dat ik niet voor mezelf durfde op te komen."

'MIJN PLEKJE VINDEN'

Het werd taekwondo. ,,Een vriend van mijn vader werkte voor Buurtsport Boxtel en kende Ad Dekker, zo ben ik destijds bij zijn taekwondoschool terecht gekomen. Inmiddels is dat alweer zestien jaar geleden. Ik vond het hartstikke eng. Het heeft erg lang geduurd voordat ik mijn plekje had gevonden."

Tilila bleek talentvol, al zou ze dat nooit zo hardop zeggen. Wel weet ze dat taekwondo haar beter ligt dan turnen, want 'daar bakte ik niks van, haha!'. Ook over prijzen en zeges op belangrijke toernooien praat ze niet honderduit. ,,Eigenlijk vind ik dat ook helemaal niet belangrijk. Ja, als ik tegenover iemand sta, geldt: het is jij of ik. Maar mijn mooiste ervaringen zijn ontmoetingen met andere taekwondoka's. Met een tegenstander die tijdens een toernooi in Polen tegenover mij stond, heb ik nog steeds regelmatig contact."

OPVRETEN

Sinds de Boxtelse bij Ad Dekker traint, is diens sportschool steeds meer gaan voelen als een tweede huis, een familie. De Essche taekwondomaster ontpopte zich als een soort tweede vader voor Tilila. Hij zag al snel dat mensen zich vergisten in zijn pupil, zo is later ook gebleken. Dekker: ,,Ze ziet er uit als een lief meisje, maar vergis je niet! Ze is een echte fighter: in de ring vreet ze haar tegenstander op."

Al draait taekwondo niet om het tegen de grond slaan van je opponent, weten Dekker en zijn pupil. De vechtsport, waarbij de nadruk ligt op zelfverdediging, is ook een levenswijze (daar staat de 'do' voor). Hoffelijkheid, integriteit, doorzettingsvermogen, zelfbeheersing en onoverwinnelijkheid van de geest: om die vijf pijlers draait het. ,,Die zijn later in het leven van pas gekomen. Ik wilde op jonge leeftijd al heel graag bij de politie werken. Maar er was een hoop negativiteit in mijn omgeving: ik was te klein, een meisje, onzeker... 'Het gaat je niet lukken' kreeg ik telkens te horen."

WOEST

Er kwam een moment waarop Tilila er helemaal doorheen zat. Omdat ze nog te jong was voor de politieacademie, volgde de Boxtelse eerst de mbo-opleiding Handhaving, Toezicht & Veiligheid. In het tweede jaar werd een keuze gemaakt: het politietraject of handhaving. ,,Ik werd automatisch bij die laatste richting geplaatst. Ik was woest, begreep het niet, dus ging ik verhaal halen bij de leraar. 'We hebben er intern over gepraat en we vinden niet dat je bij de politie past', kreeg ik als antwoord."

Daar moest ze het mee doen. Compleet ontdaan ging ze diezelfde avond naar taekwondotraining. Natuurlijk sprak ze erover met master Ad. ,,Hij zei: 'Je moet je niet laten vertellen wat je wel en niet kunt. Alleen jij kan dat bepalen!'. Ik heb toch gesolliciteerd, mocht de psychologische, sport- en intelligentietests afnemen. Wat de uitslag was? Ja, gewoon geslaagd! Met hoge cijfers."

HEFTIGE MELDINGEN

Vanaf 2019 stond ze al in uniform in Eindhoven-Noord. ,,Ik kwam net kijken en we gingen al af op de meest heftige zaken: van zelfmoord tot geweld... Twee jaar heb ik dat werk gedaan."

In 2021 ging Tilila een andere richting op binnen de politie. ,,Ik leer agenten en boa's nu hoe ze om moeten gaan met hun geweldsbevoegdheden: een stukje theorie en praktijk. Wat is proportioneel, hoe doe je handboeien om, dat soort zaken."

En ze gaat nog steeds met veel plezier naar de taekwondotrainingen van Dekker. ,,We zijn nu bezig met het samenstellen van een wedstrijdteam. Dat zijn echt nog jonge meisjes die nog niet zoveel ervaring hebben. Maar ik wil ze overal in de wereld zien knokken en kampioenen van ze maken: ik zie mezelf terug in hen."


p Tilila Mairouche met haar master Ad Dekker. De taekwondo-leraar heeft de Boxtelse geholpen in haar persoonlijke ontwikkeling. Foto: Hans Verberk.