Vlnr: Robin, Jolanda, Ronald en Robbert Heijkants. De rockkroeg Dok12 aan de Markt heet sinds het nieuwe jaar café de Mèrt en wordt gerund door Ronald en Jolanda, bijgestaan door familie.
Vlnr: Robin, Jolanda, Ronald en Robbert Heijkants. De rockkroeg Dok12 aan de Markt heet sinds het nieuwe jaar café de Mèrt en wordt gerund door Ronald en Jolanda, bijgestaan door familie. Foto: Karin Schoenmakers.

'IEDEREEN MOET ZICH WELKOM VOELEN'

Van stamgast Dok12 naar kroegeigenaar De Mèrt

Pål Jansen

Toen Ronald Heijkants tijdens een borrelavond hoorde van eigenaren Sjef en Carin van Asveldt dat 'zijn' stamkroeg Dok12 in de verkoop stond, kwam de gedachte al snel bovendrijven: zal ik hem zelf overnemen? ,,Daar ben ik een keer op teruggekomen... toen ik nuchter was", lacht hij. ,,Het werd dus ja!" De Boxtelaar runt het café sinds het nieuwe jaar met zijn vrouw Jolanda onder de naam De Mèrt.

Een groot afscheid van de oud-eigenaren van Dok12 eind december, werd in januari al snel opgevolgd door een drukbezocht openingsfeest voor Ronald en Jolanda Heijkants. De overname is soepel gegaan, er is veel contact met de voormalige uitbaters. Zelfs de naam is samen met hen aangepast. Ronald: ,,Ik had een gesprek met Carin. Die drukte ons op het hart dat bij een nieuwe start een nieuwe naam hoorde. Dat vond ik ook. Dus hebben we iets toepasselijks uitgezocht: De Mèrt. Dat vonden we gezelligheid en warmte uitstralen."

De start voor het horecakoppel aan de Markt verliep ondanks de altijd lastige eerste weken van januari boven verwachting, vertelt Jolanda enthousiast: ,,We hebben al diverse drukke avonden gehad. Veel bekende gezichten gezien, maar ook nieuwe!" 

HELE VERHALEN...

Vorig jaar stapte de Helmondse met Ronald in het huwelijksbootje en nu staat ze naast hem achter de toog. ,,Hiervoor werkte ik 24 jaar bij de Jumbo en ik was eerlijk gezegd ook toe aan iets anders. Ik stond achter de servicebalie, had daar ook veel contact met mensen. Maar ik heb nu meer tijd voor gesprekken en krijg hele verhalen van gasten te horen. Ontzettend leuk!"

Ronald runde in het verleden acht jaar lang Het Gasthuis, een buurthuis in Schijndel. Hij komt bovendien uit een echte horecafamilie. Jongere broer Robbert, die ook achter de toog stond in de kantine van RKSV Boxtel en werkte voor recreatieboerderij 't Dommeltje, zal regelmatig meehelpen. 

Ook zoon Robin, die tevens werkzaam is in de evenementenhoreca, zal van tijd tot tijd bijspringen. ,,Een echt familiebedrijfje dus", lacht Ronald. 

De term familiair is ook wel van toepassing op het etablissement, benadrukken Ronald en Jolanda: ,,We vinden het vooral belangrijk dat iedereen zich hier welkom voelt!"

BREDER PUBLIEK

Ronald vervolgt: ,,We willen niet veel veranderen. Wel stond Dok12 altijd bekend als (hard-)rockcafé. We willen ook een wat breder publiek aantrekken. Zo komt zaterdag 28 januari de muziekact Singer in Suit uit Etten-Leur vanaf een uurtje of acht optreden. Die zingt Nederlandstalig."

,,Sinds kort hebben we een apparaat geïnstalleerd waarmee iedereen zijn nummers in de afspeellijst kan zetten", vervolgt Ronald. ,,Dan staat er een nummer van Vollbeat op, een half uur later komt Patsy van Rein de Vries voorbij. En het was hartstikke gezellig!"