De gemeenteraad debatteert over de begroting 2022. Volgens verschillende oppositiepartijen verliest Boxtel zijn sociale gezicht. (Foto: Hans van Doorn).
De gemeenteraad debatteert over de begroting 2022. Volgens verschillende oppositiepartijen verliest Boxtel zijn sociale gezicht. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

REKENKAMER ONDERZOEKT SAMENSPEL COLLEGE EN RAAD

Rol van raadsleden onder de loep

Rens van den Elsen

Wat is nu precies de rol van de Boxtelse gemeenteraadsleden en houden zij zich wel aan de juiste regels? Dat gaat de plaatselijke Rekenkamercommissie (rkc) onderzoeken. De afgelopen jaren bleek namelijk bij verschillende onderwerpen dat de regels niet altijd even helder waren. Daardoor gingen politici nog wel eens op de stoel van de wethouder zitten. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de kerntakendiscussie. 

De Rekenkamer concludeerde uit diverse eerdere onderzoeken in de afgelopen jaren dat de Boxtelse raads- en collegeleden de regels niet altijd helder voor ogen hadden. ,,We merkten dat raadsleden hun rollen niet altijd goed oppakken of er een eigen invulling aan geven. Dan wordt er soms te veel op detailniveau discussie gevoerd in plaats van op hoofdlijnen", legt voorzitter Jan van den Heuvel van de rkc uit.

De Rekenkamer gaat nu bekijken of er in Boxtel afspraken zijn gemaakt over het samenspel tussen de gemeenteraad en het college en hoe daar mee om wordt gegaan (zie kader over dualisme). Van den Heuvel geeft aan dat die afspraken mogelijk al lange tijd geleden zijn gemaakt en de naleving daarvan dus is verwaterd: ,,Daarbij kun je de regels wel opschrijven, maar dan moet je ze ook wel uitvoeren."

OP DE STOEL

Het feit dat de gemeenteraadsleden halverwege de kerntakendiscussie op de stoel van de wethouders gingen zitten en zelf uitvoering wilden geven aan de bezuinigingen, laat volgens Van den Heuvel zien dat er meer duidelijkheid moet komen. ,,Zo'n situatie mag eigenlijk helemaal niet voorkomen. De raad had een betere of scherpere opdracht aan het college moeten geven en in plaats van de opdracht zelf terug te pakken. Dit onderzoek is in zekere zin dan ook een beetje met een activistische gedachte ingesteld. We willen uitlokken dat raadsleden en college zich weer beter aan de regels gaan houden. Dat gaan we niet alleen met onze aanbevelingen doen, maar ik wil ook enkele werksessies inplannen waarin we kijken naar de juiste invulling van de rollen", aldus Van den Heuvel.

De Rekenkamer zoekt uit hoe de richtlijnen het afgelopen jaren zijn uitgevoerd in Boxtel. Het onderzoek start deze maand en duurt tot en met mei. Van den Heuvel verwacht in september het eindrapport te kunnen presenteren.

EVALUATIE

Het onderwerp voor een volgend onderzoek is ook al bekend. Als het rapport naar de rollen van de raad is gepresenteerd, start de Rekenkamer met een tussentijdse evaluatie van het beleidsakkoord. Het bestuur van de rkc wilde hier eigenlijk al eerder mee beginnen, maar dat vond een meerderheid van de gemeenteraad nog te vroeg. Aan het eind van dit jaar duikt de commissie in de plannen die de coalitiepartijen (Balans, Combinatie95 en INbox) bij hun aantreden hebben gepresenteerd.