Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer? Foto: Piet van Oers, archief Brabants Centrum | Beeldbank Boxtel.

Speuren naar ‘oud goud’

Human Interest

In de zoektocht naar namen van gouden bruidsparen die dertig tot veertig jaar geleden in de krant stonden, deze week bovenstaand portret. Wie kent het koppel en kan er over verhalen? E-mail reacties naar bc@brabantscentrum.nl.

De beeldbank van Heemkunde Boxtel digitaliseert momenteel het oude fotoarchief van Brabants Centrum. Secretaris Christ van Eekelen scant alle fotoafdrukken en voorziet ze indien mogelijk van een korte toelichting. Onlangs ging een reeks portretten van gouden en diamanten bruidsparen door zijn handen. In veel gevallen ontbreken echter namen van de geportretteerden. Daarom wordt een zoektocht gehouden via deze rubriek.

Natuurlijk is via oude jaargangen van deze krant te achterhalen wie de jubilerende bruidsparen zijn. Dat is echter een tijdrovende bezigheid omdat de oorspronkelijke publicatiedatum van de foto’s onbekend is. Het zou heel veel bladeren door de vergeelde edities van Brabants Centrum betekenen. 

Voor deze ophelderingsactie is óók gekozen om in families herinneringen te laten ophalen aan opa’s en oma’s. De redactie is niet alleen benieuwd naar namen van de echtelieden en de datum van hun huwelijksjubileum, maar ook naar anekdotes, dierbare momenten of wat dies meer zij.

SAMEN FIETSEN

De onderste foto toont het echtpaar dat vorige week in deze rubriek stond. Het zijn Willem en Dora van der Steen- van der Meijden uit Liempde. Zij waren beiden 24 jaar oud toen ze op 10 augustus 1926 in het huwelijk traden. Tijdens de gouden bruiloft was het kermis in het dorp en daarom werd enkele dagen later feestgevierd. 

Willem werd geboren in Aarle-Rixtel, terwijl Dora een echte Liempdse was. Nadat ze elkaar het jawoord gaven, betrokken de twee enkele jaren een huis in Gemonde, maar het langst woonden ze aan de Roderweg in Liempde. Willem werkte onder meer in de bouw, een slagerij, een klompenmakerij en in de textielindustrie. Het koppel kreeg twee kinderen en zes kleinkinderen. Graag trokken de twee eropuit; ze kwamen net thuis toen de fotograaf hen vereeuwigde na een flinke fietstocht.

Willem en Dora van der Steen- van der Meijden uit Liempde waren op 10 augustus 1976 vijftig jaar getrouwd.