Gildenbondsharmonie zet nieuwe jaar sfeervol in

De Gildenbondsharmonie zette zondag met muzikale nieuwjaarswensen van alle geledingen het nieuwe jaar in. Het talrijke publiek genoot daarbij vanaf de eerste tonen van het nieuwe (trompet) blaasbandje tot aan de swingende toegift van Big Band Boxtel. 

Om twee uur lieten drie trompettisten horen dat ze sinds hun eerste lessen dit najaar, samen met dirigent Roel van der Sloot, al een paar leuke liedjes konden spelen. Waarna het leerlingenorkest, waarin het vorige blaasbandje inmiddels is ingestroomd, in een viertal stukken blijken wat er verder kan als je een paar jaar meer samen hebt gespeeld. Fris van de lever werd een mooi concertje neergezet waarbij ze ook zangeres Laura Spruijt begeleidden in een tweetal liedjes. 

DIEPGANG

Het harmonieorkest gaf haar eerste concert onder leiding van Xavier Scheepers. Met Symphonic Metamorphosis werd nog eens teruggegrepen op het succesvolle galaconcert Vive La France waarbij duidelijk werd dat deze dirigent heel andere accenten op het orkestspel dan voorganger Txemi Etxebarria. 

Dynamisch en met muzikale diepgang werd vervolgens October van Eric Whitacre uitgevoerd met een fraaie hoofdrol voor de hobo. Met vier delen uit de tweede jazzsuite van Shostakovitch werd het luchtiger gedeelte van het optreden ingezet. Redelijk traditioneel werd afgesloten met de overbekende Schaatsenrijderswals.

IMPROVISATIE

Big Band Boxtel sloot dit nieuwjaarsconcert af met een gevarieerde en swingende set waarop bekende standards prijkten als Splanky, maar ook minder voor de hand liggende stukken als Work Song, Shakey Ground en Tweet Fatique. Dirigent Mari van Gils vertelde dat in coronatijd met de band ook online gewerkt was aan improvisatie. En dat werd in praktijk gebracht bij Blue Train waar maar liefst twaalf muzikanten het solo-estafettestokje van elkaar overnamen. 


Na het uitwisselen van deze muzikale nieuwjaarswensen werd aan de bar nog gezellig nagepraat over deze sfeervolle start van het muzikale Gildenbondsjaar.